K prvnímu loupežnému přepadení došlo v pondělí 29. října kolem třetí hodiny odpoledne před vchodem do domu ve Foersterově ulici v Olomouci. Obětí lupiče se tehdy stala jednaosmdesátiletá žena. Pachatel na ni zaútočil zezadu, povalil ji na zem a odcizil jí nákupní tašku s osobními doklady a penězi a utekl. Seniorka pak musela vyhledat lékařské ošetření ve Fakultní nemocnici.

Druhý případ se stal jen o den později v jedenáct hodin dopoledne před domem na Varšavském náměstí. Také tato seniorka přišla o tašku s nákupem potravin, osobními doklady a penězi. Kvůli lehčím poraněním také ji museli ošetřit lékaři. Série přepadení však pokračovala i následující den.

„Půl hodiny před polednem v ulici Generála Píky oloupil neznámý pachatel stejným způsobem další Olomoučanku. V tomto případě se žena chvíli bránila, později však kabelku také upustila. Naštěstí utrpěla jen odřeniny," popsala poslední olomoucký případ policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Řádil i v Bruntále

Další den se v tu dobu ještě neznámý lupič přesunul do Bruntálu. Tam stejným způsobem přepadl a okradl starší ženu o kabelku s peněženkou.

„Vybral z ní hotovost a na platební kartu s napsaným pin kódem vybral ve třech případech částku čtyři tisíce korun a v jednom případě tři tisíce korun," upřesnila Štrbáková. Policistům se později podařilo díky záznamu z kamer zjistit totožnost pachatele.

Jedná se o jednadvaceti­letého mladíka z Rýmařova, který poslední dobou přebýval v Olomouci. Policisté ho pozvali k podání vysvětlení, muž se pak ke všem loupežným přepadením přiznal.

„Přiznání potvrdil také jako obviněný. Peníze používal pro vlastní potřebu. Je stíhaný pro trestný čin loupeže, hrozí mu až deset let vězení," dodala Štrbáková s tím, že od soboty je sériový lupič umístěný ve vazbě.