Majitel rozestavěného rodinného domku v ulici Na Zábraní v olomoucké městské části Holice nahlásil krádež stavebního nářadí v celkové hodnotě 9 400 korun na policejní oddělení ve Smetanově ulici ve čtvrtek 19. července kolem půl osmé ráno. Hlídka na místě zjistila, že vrtací kladivo, rozbrušovačka, akumulátorová vrtačka a měděné kabely zmizely poté, co neznámý pachatel poškodil oplocení parcely a rozbil zámek na okně uzamčeného přístřešku na nářadí. Policisté hned procházeli okolí novostavby a už kolem deváté hodiny ráno našli odcizené předměty ve starém volně přístupném zahradním domku v Keplerově ulici.

„Jsem jim moc vděčný, protože většinu věcí mi během několika hodin přivezli. Jediné, co už neuvidím je asi 200 metrů nových měděných kabelů, které jsem měl připravené na elektroinstalace. Dalších 20 metrů čerstvě zazděných drátů pachatelé dokonce vyrvali ze zdi. Přes noc je všechny zbavili plastů a získanou měď stihli brzy ráno prodat v nedaleké sběrně," popsal krádež majitel novostavby, který si přál zůstat v anonymitě.

Možná jim to projde

Policisté přímo v zahradním domku dopadli dva muže ve věku jednatřicet a třiatřicet let, kteří tam měli lup uschovaný. Majitel ukradeného nářadí byl rád, že se podařilo pachatele tak rychle dopadnout a doufal, že budou za krádež potrestaní.

„Vždyť jen na měděných kabelech mi způsobili škodu dva a půl tisíce korun. Ostatní věci nestihli zpeněžit jen díky tomu, že je policisté tak rychle chytili. Teď prý dvojice mužů tvrdí, že oni nekradli a že jim všechny věci přinesla osoba blízká, jejíž jméno nemusejí sdělit ani policii. Je smutné, že naše zákony stojí spíše na straně pachatelů než na straně poškozených," poznamenal okradený muž.

Případy, kdy se zloději vymlouvají na tzv. institut osoby blízké nejsou podle olomoucké policejní mluvčí Marie Štrbákové žádnou výjimkou.

„Dvojice mužů je zatím z trestného činu krádeže jen podezřelá. Pokud jim policie vinu prokáže, hrozí jim až dva roky vězení. Trestní zákon je postavený na presumpci neviny. Mohou uvádět, že tyto věci od někoho blízkého dostali, ale rozhodující jsou důkazy. Pokud se tam jejich otisky nebo jiné jejich stopy nenajdou, tak jsou nevinní," sdělila Štrbáková.

Výmluvy na osobu blízkou a odmítání výpovědi proti ní budou zřejmě pachatelé podobných krádeží zneužívat i nadále. Ministerstvo spravedlnosti totiž zatím nepočítá s žádnou novelou, která by tuto možnost omezila.

„V souvislosti se zneužíváním osoby blízké v trestním řízení jde totiž o zneužívání práva odmítnout vypovídat proti osobě blízké. To je právo, které každému garantuje Listina základních práv a svobod ve článku 37. Žádnou úpravu postavení osoby blízké v trestním řízení ministerstvo spravedlnosti nepřipravuje," sdělil Jiří Hovorka z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.