Pět osob je podezřelých z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a z trestného činu šíření toxikomanie. Policejní kontroly probíhají od začátku tohoto týdne po celé republice.

Od pondělí uzavřeli policisté v Olomouckém kraji čtyři kamenné prodejny, takzvané growshopy, které nabízejí osivo marihuany a kompletní sortiment pro pěstování rostlin. Zabavili v nich některé prodávané zboží a objevili tři menší pěstírny.

Jednalo se o obchody v Olomouci, Prostějově, Přerově a v Šumperku.

„Zatím podezříváme pět osob z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a z trestného činu šíření toxikomanie. V kontrolách pokračujeme," uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Nechtěl však specifikovat, jaké zboží policisté v obchodech zabavují.

V Koželužské nic nezabavili

Do growshopu, který sídlí v Koželužské ulici v Olomouci, dorazili policisté v úterý dopoledne. Podle tamního prodejce ale nic nezabavili.

„Jen si to tady prohlédli a pak odešli. Už před pár měsíci jsme totiž z obchodu úplně stáhli veškeré papírky na jointy a časopisy s radami na pěstování marihuany. Vím, že právě kvůli tomuto zboží loni obvinili majitele obchodu a prodavače ze Semilska z šíření toxikomanie," řekl prodavač, který si však přál zůstat v anonymitě.

Policisté se na specializované prodejny zaměřili na začátku tohoto týdne, kontroly probíhají na území celé České republiky.

Podle pražské policejní mluvčí Evy Kropáčové spočívá šíření toxikomanie v nabízení návodů a tiskovin propagujícících pěstování a užívání marihuany a také v nabízení semen, potřeb k pěstování a návodů na zpracování rostlin.

Co prodávají growsopy?

Kamenné a internetové growshopy podle Kropáčové prodávají například šlechtěné osivo s deklarovaným obsahem látky THC, hnojiva, pěstební substráty, závlahy či svítidla.

Prodejci v nich nabízejí rovněž zboží potřebné k užívání drogy, cigaretové papírky, vodní dýmky, filtry a drtičky.

Tyto kamenné prodejny obvykle provozují také internetové obchody. Na jejich webových stránkách si pěstitelé v diskusních fórech vzájemně vyměňují informace o pěstování a zpracování marihuany.