„V pondělí 12. dubna 2021 o půl druhé v noci jsme vyjížděli k fyzické potyčce mezi otcem a synem v obci na Jesenicku. Podle dosavadního zjištění měl dvaatřicetiletý syn v dílně zaútočit na svého sedmapadesátiletého otce. Toho měl několikrát udeřit kovovým nářadím do hlavy. Otec se dal před synem na útěk, ale agresor jej dostihl a v útoku pokračoval,“ popsal policejním mluvčí Libor Hejtman.

Napadenému muži se podle něj podařilo doběhnout až před sousední dům. Tam podezřelý hluk zaslechl soused, který agresora okřikl a běžel poškozenému na pomoc.

„Útočník mezitím v napadání přestal a utekl. Přivolaní policisté jej vzápětí vypátrali a zadrželi. Napadený muž byl se zraněním ihned převezen do nemocnice v Jeseníku. Jeseničtí kriminalisté přivolali na místo krajské kolegy, kteří si případ převzali. Následně provedli podrobné ohledání místa činu a zajištění stop,“ doplnil Hejtman.

Nový pilařský závod ve Vápenné. Pilnice.
V Jeseníkách vybudovali největší pilu za 30 let. Míří sem dřevo církevních lesů

Buď já, nebo on

Obviněný muž kriminalistům vypověděl, že slyšel v hlavě hlasy napovídající mu, aby zabil otce a pokud to neudělá, sám zemře.

Muž se po činu podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol i testu na přítomnost jiných návykových látek. Obě zkoušky neprokázaly, že by byl pod vlivem alkoholu či drog.

V rámci zbraňové amnestie obyvatelé Olomouckého kraje na  policejní služebny nejvíce odevzdávají pistole, revolvery a malorážky.
Lidé na policii nosí hlavně pistole, revolvery a malorážky

Kriminalisté podali krajskému státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí muže do vazby, který soud akceptoval a poslal jej do vazby. Muž nebyl v minulosti trestně stíhán.

Obviněnému muži hrozí za zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu trest odnětí svobody na deset až osmnáct let.