Byla to jen sexuální osvěta. Nejednalo se o zneužívání nebo znásilňování, všechno bylo oboustranně dobrovolné. Poučení o sexu mělo přednost před zákonem. 

Tak se u krajského soudu v Olomouci hájil otec dívky, kterou měl podle státní zástupkyně opakovaně znásilňovat od jejích devíti let.

„Byl si přitom vědom toho, že ještě nedovršila patnácti let. Zneužil její bezbrannosti a toho, že mu tehdy nedokázala odporovat," konstatovala žalobkyně.

Trauma a myšlenky na sebevraždu

Následky několik let trvajících útrap popsala právní zmocněnkyně, která u soudu nyní mladou ženu zastupuje.

Poškozená totiž s ohledem na špatný psychický stav požádala, aby hlavní líčení proběhlo v její nepřítomnosti.

„Klientka musí pravidelně docházet na terapie k psychologovi, má poruchy spánku, užívá antidepresiva a trpí traumatem ze znásilnění. Opakovaně uvažovala o sebevraždě, v minulosti se také sebepoškozovala. Léčba u psychologa bude dlouhodobá, byl to obrovský zásah do její psychiky," popsala s tím, že s ohledem na prožitá traumata dívka žádá o odškodnění ve výši jednoho a půl milionu korun.

Zdůvodnila to tím, že pouze morální odškodnění je v tomto případě zcela nedostatečné.

Obžalovaný: Je to pomsta a komplot

Muž se u soudu hájil tím, že pouze prováděl sexuální osvětu.

„Nastudoval jsem si v literatuře, jak správně poučit dceru o pohlavním životě a vypsal jsem si o tom referát. Tehdy jsem si uvědomoval protiprávnost svého jednání. Připadalo mi ale, že poučení o sexu má přednost před tím, že se dopouštím znásilnění a že je to nezákonné," šokoval svým tvrzením přítomné v soudní síni obžalovaný.

Připustil, že měl s dcerou styk až v době, kdy jí bylo 13 let, vše ostatní je prý lež.

„Vše bylo oboustranně dobrovolné. To, co se děje, je pomsta a komplot celé rodiny mé exmanželky. Obávají se toho, že můj nemanželský syn po mě bude dědit," hájí se u soudu otec dívky.

Svěřila se před maturitou

Jeho exmanželka u soudu popisovala, že se jí dcera svěřila až pár dní před maturitou. Po celou dobu se totiž otce bála a nechtěla, aby se rodiče rozvedli.

Obávala se také, že začne zneužívat její mladší sestru.

Matka potvrdila, že se jí bývalý manžel ke zneužívání dcery přiznal.

„Do telefonu mi řekl, že je mu z toho dodnes špatně. Za to, že to neohlásím na policii, mi několikrát nabízel peníze. Sliboval, že nám koupí, co budeme chtít. Nechci od něj ale ani korunu. Nemůže si ale přece jen tak chodit po světě, když dceři prováděl takové věci a způsobil jí tolik utrpení," rozplakala se žena.

Obtěžoval prý i další příbuzné

U soudu vypovídala také babička zneužívané dívky. Ta potvrdila, že její zeť v minulosti obtěžoval i další ženy v rodině.

„Krátce poté, co jsem ovdověla, mi dělal sexuální návrhy. Stejně se choval i k mé mladší dceři," vzpomněla seniorka.

Muž to však popírá, tvrdí, že se proti němu celá rodina spolčila a chce ho očernit.

Protože se soudu omluvili znalci v oboru psychologie a sexuologie, bylo hlavní líčení odročeno na 18. prosince.