S razantní změnou postoje přišel Petr Herok v úterý ráno před odvolací senát Vrchního soudu v Olomouci. Rozhodl se, že bude vypovídat v případě bodnutí do hrudníku své jednačtyřicetileté přítelkyně Martiny D. Během projednávání případu u Krajského soudu v Olomouci výpověď odmítal.

„Ten den byla dobrá nálada, bavili jsme o svatbě. Navečer jsme se pohádali, protože jsem jí řekl, že chci odjet pracovat do Prahy, abych vydělal na pronájem byty. Ona vyletěla," popisoval Petr Herok, jak probíhala v bytě v přerovském Předmostí sobota 26. září. Potom se podle jeho slov situace uklidnila, on odešel do kuchyně jeho družka do obýváku. „Viděl jsem na ni, jak sahá našemu spolubydlícímu po lahvi s vodkou. On ji upozorňoval, ať mu ji nebere. Šel jsem jí lahev vzít. Řekla mi, že jí teče krev, že jsem ji píchl. Nešlo mi to do hlavy," pokračoval v líčení událostí.

Potom prý doběhl pro papírové kapesníčky, přitlačil jí je na ránu a zavolal policii, protože neznal číslo na záchranku. Do telefonu údajně řekl spíše nedopatřením, že ji „píchl" on. Vzápětí přijeli lékaři a odvezli zraněnou ženu do nemocnice. V krvi měla přes čtyři promile alkoholu, opilý byl i její přítel. Po dvou dnech Martina D. podepsala v nemocnici reverz.

Obhájce Petra Heroka stavěl zejména na nevěrohodnosti pobodané ženy. „Paní poškozená sama uvádí, že nemá představu, jak ke svému zranění přišla," argumentoval právník. Vrchní státní zástupce neviděl v původním rozsudku žádné nedostatky. „Závěry krajského soudu jsou logické a správné. Jedná se o ukončený pokus způsobilý. Následné chování, kdy se snažil obžalovaný přivolat na pomoc záchrannou službu, není netypické," přesvědčoval soud žalobce.

Soudní senát s předsedou Petr Angyalossym nakonec překvalifikoval jednání Petra Heroka a snížil mu trest. „Nově jsme rozhodli tak, že jsme obžalovaného uznali vinným pokusem o těžké ublížení na zdraví a uložili jsme mu nově trest ve výměře osmi let," ujistil mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský. Trestní sazba se v těchto případech pohybuje od tří do desíti let.

„Pouze shodou šťastných okolností nedošlo k poškození životně důležitých orgánů," zdůraznil Petr Angyalossy v odůvodnění rozsudku. Zároveň připomněl pestrou trestnou minulost Petra Heroka, který byl už čtrnáct krát soudně trestán, a to i za násilné činy, dopustil se také spousty přestupků.

Jestli se Petr Herok prostřednictvím svého advokáta dovolá k Nejvyššímu soudu v Brně, prozatím jeho právník nepotvrdil.