Peníze jim v domluveném termínu nevrátil, ale poslal je na účty jiným osobám. Vrchní soud ho zároveň potrestal zákazem činnosti na dobu šesti let. Muž navíc musí vrátit dlužné peníze i s úroky.

Vrchní soud v Olomouci ve středu potvrdil trest, který olomouckému advokátovi Mariánu Šťastnému uložil koncem března Krajský soud v Ostravě.

Ten ho za zpronevěru 6, 4 milionu korun poslal na pět let do vězení, zakázal mu na šest let vykonávat advokátní činnost a uložil mu nahradit škodu včetně téměř osmiprocentních úroků.

Šťastný se proti verdiktu odvolal a domáhal se zproštění obžaloby. V tom mu ale olomoucký Vrchní soud nevyhověl a odvolání zamítnul.

„Ze smluv vyplývají povinnosti, které vůči klientům měl. Tím, že peníze přijaté do advokátní úschovy vyvedl jinam je však hrubě porušil. Poškození si přitom k němu dali peníze do úschovy právě proto, aby o ně nepřišli. Uložený trest je přiměřený a oprávněný," uvedl soudce olomouckého Vrchního soudu Petr Andrés.

Sedmatřicetiletý advokát Marián Šťastný u soudu tvrdil, že dlužné dva miliony korun jedné z poškozených firem už vrátil a hodlá postupně vydělat a splatit také zbývající 4,4 miliony.

„Použil jsem na náhradu škody veškeré rodinné finance. Pokud ale půjdu do vězení, mám zakázanou činnost advokáta a ještě musím zaplatit celou dlužnou částku i s úroky, pak nebudu schopen zbývající částku vrátit. Nic jsem neprovedl, těmi penězi jsem se neobohatil. Jen jsem je poslal na jiné účty," bránil se trestu a pobytu za mřížemi Šťastný.

4 miliony dodnes dluží

Olomoucký advokát Marián Šťastný se podle obžaloby dopustil zpronevěry, když peníze z účtu advokátní úschovy nevrátil společnostem, které je k němu do úschovy vložily. Dvě olomoucké firmy uložily dohromady 6,4 milionu korun do úschovy ke Šťastnému proto, že měly vážný zájem o výstavbu solárních elektráren, ale ČEZ pro ně už neměl dostatečnou rezervu v rozvodné síti.

Zajištění kapacity pro připojení solárních elektráren měli pro firmy za několikamilionový úplatek pro zaměstnance ČEZu vyřídit Šťastného známí Libor Novák a Leo Král. Právě na účet Leo Krále Šťastný poslal v březnu 2010 částku 4,4 milionu korun, zpátky už je z něj ale nedostal.

Král ani Novák však slibované připojení nových solárních elektráren do sítě nezajistili a firmy trvaly na vrácení peněz.

Částku 2 miliony korun jedné z nich Šťastný vrátil, zbývající 4,4 miliony však dodnes dluží. Původně mu za zpronevěru hrozilo až deset let vězení.

SOUVISEJÍCÍ: Olomoucký advokát dostal pět let za zpronevěru 6 milionů