V obou případech se o chemikálie postarali hasiči, kteří je odvezli na stanici. Obě nebezpečné látky potom převezou do specializované chemické laboratoře.

K prvnímu nálezu nebezpečné chemické látky vyjížděli olomoučtí hasiči ve středu kolem půl desáté do olomoucké městské části Nemilany.

Místní občan ráno vyšel před dům a zjistil, že mu před něj někdo odložil plastovou láhev se rtutí.

„Dokonce to na ní bylo napsáno, o jakou látku se jedná. Při příjezdu jsme zjistili, že je rtuť dobře uzavřena a že obal není nijak porušený. Láhev se rtutí jsme uložili do připravené nádoby a převezli na olomouckou požární stanici. Rtuti bylo přibližně třicet dekagramů," sdělila mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková.

Kyselina na Hradisku

Kvůli nálezu jiné chemikálie se na olomouckou městskou policii kolem půl jedenácté obrátil další Olomoučan.

V Jablonského ulici našel pod lávkou přes řeku Moravu u Hradiska kyselinu chlorovodíkovou v plastové nádobě a další prázdné obaly od čistících prostředků.

„Oznámili jsme to hasičům, ti pak nalezenou kyselinu odvezli na požární stanici," uvedla mluvčí olomouckých strážníků Magda Václavíková.

Hasiči obě nebezpečné látky uložili na požární stanici v Olomouci, odkud je převezou do chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm. Olomoučané při nálezu takto nebezpečných chemikálií však ve zdejších sběrných dvorech, které provozují Technické služby města Olomouce neuspějí.

„V tomto případě se totiž jedná o vysoce nebezpečné látky, které nepřijímáme. Občané by se v případě, že je najdou doma při nějakém větším úklidu sklepních nebo půdních prostor měli rozhodně obrátit rovnou na hasiče nebo na městskou policii," doporučil mistr odpadového hospodářství olomouckých technických služeb Ivan Hansgut.

Sběrné dvory podle něj odebírají jen zbytky běžných čistících prostředků, staré barvy, vyjeté oleje nebo použitý jedlý olej.

Co je to za chemikálie?

Rtuť je kapalný kovový prvek stříbřitě bílé barvy. Je nápadně těžká a dobře vede elektrický proud. V přírodě se vyskytuje ve sloučeninách.

Páry rtuti jsou jedovaté. Otrava se může projevit sliněním, červenáním dásní, uvolňováním zubů a nervovými poruchami.

Kyselina chlorovodíková je velmi silná kyselina. Jedná se o bezbarvý vodný roztok plynného chlorovodíku. Při vyšších koncentracích má nepříjemný a dráždivý zápach. Zasaženou pokožku je třeba důkladně oplachovat tekoucí vodou. P

ři zasažení očí je nutné kromě velmi důkladného výplachu co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc. Poleptání očí koncentrovanou kyselinou většinou končí slepotou.

Zdroj: wikipedia.org.