Do olomoucké vazební věznice s předstihem dokonce poslal elektronickou poštou „omluvenku", že v pondělí 8. října určitě nenastoupí. To také dodržel. 

Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku Roman Smetana měl znovu nastoupit do vězení v pondělí 8. října do 14 hodin. Tento termín však pro nástup do olomoucké vazební věznice nevyužil.

Elektronickou poštou s předstihem poslal do věznice písemné upozornění na to, že dobrovolně opět nenastoupí a bude nadále mařit výkon úředního rozhodnutí.

„Dovoluji si oznámit, že do stanoveného data do věznice nenastoupím. Neberte si to, prosím, osobně, v Olomouci se mi opravdu líbilo a to především ve srovnání s pražským Pankrácem. Jsouce již zkušeným zločincem, budu tedy mařit, budu se chvíli skrývat a následně se nechám v nějaký ´vhodný´ okamžik opět chytit. Třeba těsně před volbami. Děkuji za pochopení," napsal v „omluvence" adresované do věznice Smetana.

Zároveň žádá o to, aby si ho vedení olomoucké věznice znovu vyžádalo pro výkon trestu.

„Pokud bych náhodou skončil v nějaké jiné věznici, velmi bych uvítal, kdyby si mne má rodná Olomouc vyžádala zpátky. Pozdravujte ode mne, prosím, své kolegy v uniformě a také kuchaře, kteří v rámci vězeňských podmínek předváděli přímo nadlidské výkony. V očekávání brzkého shledání odsouzený Roman Smetana," uzavřel dopis vedení věznice muž odsouzený ke sto dnům vězení. Vyhýbá se mu, protože je přesvědčený o tom, že tam kvůli pomalování předvolebních plakátů nepatří.

Od Klause milost nedostal

Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku Roman Smetana byl za pomalování předvolebních plakátů na autobusech městské hromadné dopravy odsouzen k pokutě 15,5 tisíce korun, kterou zaplatil. Kromě toho jej Okresní soud v Olomouci odsoudil také ke sto dnům vězení, protože odmítl vykonat dříve uložený trest veřejně prospěšných prací i další trest domácího vězení.

Do olomoucké vazební věznice měl nastoupit 26. března. Vězení se však vyhýbal až do 21. dubna, kdy se dobrovolně vydal policistům během demonstrace odborářů v Praze. Poté byl umístěný ve věznici Na Pankráci v Praze, do olomoucké vazební věznice ho převezli až 15. května.

Nejvyšší soud rozhodl o dočasném propuštění z vězení 24. května. Později však zamítl stížnost podanou bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem a nařídil, že se Smetana musí do vězení vrátit na dalších 67 dnů.

Smetana nedostal milost ani od prezidenta Václava Klause, protože ten pro ni neshledal dostatečné důvody.

Za vyhýbání se výkonu trestu a nástupu do vězení hrozí Smetanovi až tři roky vězení. Další termín pro nástup do vězení měl 8. října do 14 hodin. Místo, aby do olomoucké vazební věznice nastoupil však poslal omluvný e-mail.

VÍCE: "Tykadlový" řidič Smetana milost nedostal, do vězení musí nastoupit