Vrchní soud v Olomouci obžalovanému ve středu snížil původně uložený tříletý trest o šest měsíců.

Mladík navíc musí zdravotní pojišťovně za léčbu poškozeného zaplatit 380 tisíc korun, zpěvákovi a jeho manželce pak dalších 532 tisíc korun odškodného.

Za napadení zpěváka Michala Hrůzy odsoudil letos v březnu Krajský soud v Ostravě dvacetiletého studenta Patrika Kaifáše ke třem letům vězení.

S výší uloženého trestu a právní kvalifikací nesouhlasila státní zástupkyně, obžalovaný mladík ani jeho otec, všichni si podali odvolání.

Případem se proto ve středu zabýval Vrchní soud v Olomouci.

Student střední školy Patrik Kaifáš u soudu tvrdil, že si na průběh večera příliš nepamatuje, protože byl opilý.

„Měli jsme tehdy v jednom baru ve Stodolní ulici konflikt s bratrancem kvůli mé přítelkyni. Vadilo mi, že se s ním baví, žárlil jsem. Nakonec nás kvůli potyčce z toho podniku vyhodili. Nevím, jestli jsem pak na ulici někoho udeřil, měl jsem v sobě čtyři piva a tvrdý alkohol. Pamatuji si, že později jsem ulomil zrcátko na zaparkovaném vozidle Škoda Superb," řekl mladík.

"Chtěl bych dostudovat a splácet škodu"

Svého činu litoval a zmínil, že je stále ve špatném psychickém stavu.

„Projevilo se to také u maturity, kde jsem propadl z českého a ruského jazyka. V září mě čekají opravné zkoušky. Chtěl bych dostudovat, najít si práci a splácet škodu," tvrdil mladík.

Když se ho jeden z členů senátu dotázal, jakou částku už během uplynulého roku poškozenému zpěvákovi a zdravotní pojišťovně zaplatil, nebyl schopný odpovědět.

„Zatím jsem nikomu nezaplatil nic," poznamenal po chvíli s tím, že uhradil nové zrcátko majiteli superbu.

Obhájce mladíka pro něj navrhoval pouze podmíněný trest, ale s dlouhou zkušební dobou a dalšími omezeními.

Otec obžalovaného David Kaifáš žádal soud, aby dal synovi další šanci.

„Měl by dostudovat a splácet škodu. Celé rodině je líto, co se stalo. Velkým trestem je pro něj už ta částka, kterou má splácet," řekl David Kaifáš.

Státní zástupkyně Jarmila Ošlejšková navrhovala, aby soud zrušil rozsudek v celém rozsahu a uznal mladíka vinným z vydírání a výtržnictví.

Půl milionu odškodného

Senát Vrchního soudu v Olomouci pak březnový rozsudek Krajského soudu v Ostravě zrušil a nově uznal Patrika Kaifáše vinným z ublížení na zdraví, výtržnictví a poškození cizí věci.

Za tyto činy mu uložil souhrnný nepodmíněný trest dvou let a šesti měsíců.

Dvacetiletý student také musí zdravotní pojišťovně za léčbu zpěváka zaplatit 380 tisíc korun, dalších 512 tisíc korun jako odškodné má uhradit manželům Michalu a Lindě Hrůzovým.

Odvolání státní zástupkyně soud zamítl.

Neudělal nic, aby zpěvákovi pomohl

Předseda senátu Vladimír Rutar uvedl, že se jednalo o čin spáchaný v opilosti a ze žárlivosti.

„Zpěváka neudeřil kvůli tomu, že chtěl na napadající se mladíky zavolat policii. Bylo to spíše ze zlosti, kdy si Patrik Kaifáš potřeboval uvolnit emoce i tím, že zlomil zrcátko na cizím autě. Oba mladíci z místa činu hned odešli, nechali tam poškozeného napospas. Ten pak balancoval mezi životem a smrtí," připomněl Vladimír Rutar.

Zpěvák má podle znalců z oboru neurologie dodnes zdravotní problémy a stále podstupuje další terapie.

Trpí zejména ztrátou paměti, ta ho ve způsobu života negativně ovlivňuje zřejmě nejvíce.

„Na koncertech musí používat čtecí zařízení, ztráta paměti má velký vliv na jeho obživu a omezuje ho v běžném životě i profesi. Obžalovaný sice formálně dává najevo lítost, ale po materiální stránce neudělal nic, aby zpěváka nějak finančně odškodnil," poznamenal předseda senátu.

Zranění zpěvák nemusel přežít

Dvacetiletý student Patrik Kaifáš z Ostravy napadl zpěváka Michala Hrůzu 17. července kolem půl čtvrté ráno před jedním z barů ve Stodolní ulici.

V tu dobu tam měl potyčku se svým bratrancem Nikolasem Agoratsisem, bili se a váleli se na zemi.

Zpěvák jim měl říci, že přivolá policii. Agoratsis ho udeřil otevřenou dlaní, o chvíli později ho jednou ranou pěstí zasáhl také Patrik Kaifáš.

Zpěvák upadl na chodník a silně se udeřil do temene hlavy. Utrpěl prasklinu temenní kosti, zhmoždění mozku a prasklinu levé očnice.

Zranění ho podle znalců ohrožovalo na životě. Musel ihned podstoupit náročnou operaci hlavy, v nemocnici byl hospitalizován až do konce srpna loňského roku.

Bratranec dostal podmínku

Dvacetiletého Nikolase Agoratsise letos v březnu Krajský soud v Ostravě odsoudil k podmíněnému trestu, ten s verdiktem souhlasil.

Jeho stejně starý bratranec Patrik Kaifáš se proti třem letům vězení odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Dosáhl tím zmírnění trestu o šest měsíců.