Na olomoucké policisty se nejdříve obrátil muž z Prostějova, který na internetu inzeroval prodej cyklistických brýlí za 1500 korun. Na jeho nabídku zareagovala neznámá žena a navrhla mu prodej prostřednictvím České pošty. Muž od ní obdržel odkaz na údajný web České pošty, vyplnil údaje a zvolil banku, kde měl svůj účet.

„Poté byl přesměrován na stránky připomínající prostředí internetového bankovnictví jeho banky. Zadal přihlašovací údaje a následně vše odsouhlasil potvrzovacím kódem. Během chvíle mu přišlo na mobilní telefon oznámení, že z jeho účtu jsou odesílány platby. V celkovém součtu přišel o téměř 180 000 korun,“ sdělila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Ilustrační foto.
Seniorky „nakupovaly“ akcie a přišly o statisíce

Téměř totožný scénář má i druhý případ, kdy Olomoučan prodával za dva a půl tisíce korun běžecké boty. Také on souhlasil s tím, že prodej se uskuteční přes Českou poštu.

„Po kliknutí na zaslaný odkaz, který mu přišel od domnělého zájemce, přešel do svého internetového bankovnictví a tím umožnil neznámému pachateli, aby z jeho účtu ukradl téměř 300 tisíc korun. V obou případech jde o trestné činy neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvod,“ upřesnila policejní mluvčí.

„Zbystřete vždy, když se vás zájemce snaží přesvědčit k nestandardním postupům. V žádném případě neotvírejte zaslané odkazy, nesdělujte své platební údaje, nepřistupujte na platby nedoplatků, přeplatků či kaucí,“ varuje policie ústy Petry Vaňharové.