Těmito slovy ve čtvrtek u Krajského soudu v Olomouci popisoval třiačtyřicetiletý Olomoučan Štěpán L. večer, kdy svého bratra vážně zranil a přímo ohrozil na životě.

Hádky a rvačky byly podle dvaačtyřicetiletého Štěpána L. obžalovaného z pokusu o vraždu staršího bratra v domácnosti velmi časté.

„V opilosti byl vždycky agresivní. Rodiče se ho báli a vždycky stáli na jeho straně. Jednou mi vyhrožoval, že mě zabije řeznickou sekerou, oba jsme se totiž na řezníky učili a vybavení jsme měli v pokoji. Domů jsem vždycky chodil s hrůzou, co se zase bude dít," hájil se u Krajského soudu v Olomouci dvaačtyřiceti­letý muž.

Rána do spánku, další o zeď

Loni v polovině listopadu se vrátil kolem páté hodiny odpoledne od kamaráda do bytu rodičů, kde v tu dobu všichni společně bydleli.

Bratr ho měl opět slovně a fyzicky napadnout.

„Udeřil mě do spánku a já dostal druhou ránu o zeď. Začali jsme se rvát, dál už si nic nepamatuji. Vzpomínám si jen, jak mi nadával, že mu z břicha lezou střeva. Pak jsem se mu snažil pomoci," vzpomněl na osudný večer Olomoučan.

Bratr obžalovaného využil zákonného práva a odmítl u soudu vypovídat o tom, co se tehdy stalo.

Stejně se zachovala také matka obou mužů, otec nedávno zemřel.

Poškozený muž nebyl nikdy soudně trestán, nespáchal ani žádný přestupek.

Obžalovaný však už byl v minulosti dvakrát odsouzen.

Do rodiny kvůli konfliktům opakovaně vyjížděli policisté, příbuzní mladšího z bratrů však obvykle nedali souhlas s jeho stíháním.

Byli opilí a flegmatičtí, vzpomínají svědci ze záchranky

V roli svědků vypovídali také zaměstnanci záchranné služby, kteří tehdy bojovali o život těžce zraněného muže.

„Otec nás čekal venku před domem. Řekl, že se bratři pobili, ale podrobnosti neuváděl. Zraněného jsme našli v kuchyni, na pracovní desce tam ještě ležel velký zakrvácený kuchyňský nůž. Všichni členové rodiny byli opilí a doslova flegmatičtí s ohledem na to, co se tam tehdy stalo," vzpomněla zdravotnice.

Lékař záchranné služby popisoval, že těžce poraněný a silně krvácející muž byl v šoku a bránil se ošetření. Nebyl schopný říci, co se mu stalo.

„Jeho mladší bratr řekl, že ho nebodl, ale jen říznul. Policisté mu pak nasadili pouta. Matka celou dobu seděla u stolu, kouřila a byla ke všemu apatická," popsal lékař.

Zvláštní atmosféře v bytě se podivoval také další pracovník záchranné služby.

„Pachatel odcházel z pokoje jakoby se nic nestalo. Ostatní členové rodiny se chovali nezvykle klidně s ohledem na to, že na zemi ležel jejich blízký příbuzný a silně krvácel. Další bodnou ránu měl na kyčelním kloubu a na těle také spoustu podlitin," popsal záchranář.

Hlavní líčení pak bylo odročeno, protože se k soudu nemohla dostavit znalkyně v oboru soudního lékařství.

Podle obžaloby se konflikt stal 17. listopadu 2014 v bytě na Dolním náměstí v Olomouci. Po předchozí hádce a v opilosti se vzájemně napadli dva bratři – čtyřicátníci, kteří v tu dobu žili v domácnosti s rodiči. Obžalovaný dvaačtyřicetiletý Štěpán L. měl o rok staršího bratra razantně bodnout velkým kuchyňským nožem do břicha. Způsobil mu velmi vážná poranění, přerušil tepnu a zasáhl tenké střevo. Poraněný muž přežil jen díky okamžité zdravotnické pomoci a akutní život zachraňující operaci, hrozilo mu vykrvácení. Za pokus o vraždu může soud Štěpána L. poslat na 10 až 18 let za mříže. Zdravotní pojišťovna po obžalovaném u soudu vymáhá náklady na léčbu, dosáhly téměř 600 tisíc korun.