Jedná se o občanské sdružení, kde se za nemalou úplatu zbavují své závislosti na drogách především mladí uživatelé drog ze zahraničí, zvláště z východní Evropy. Zmíněný šéf centra na předávkování zemřel v šumperské nemocnici.

„Muž byl převezen do nemocnice po předávkování kokainem, o čemž nás informovali zdravotníci. Případem jsme se začali zabývat, ale muž po deseti dnech na oddělení ARO zemřel poté, kdy mu selhaly funkce všech důležitých orgánů,“ sdělil šumperský kriminalista Petr Kolář.

Policisté zjistili, že narkoman kokain předal nejméně dalším dvěma lidem, údajně se ale nejednalo o klienty Monaru. Odkud ale muž drogu získával, se vystopovat nepodařilo.

„Kokain je u nás méně rozšířená droga, ale začíná být oblíbená u bohatých lidí. Jedna dávka může přijít až na dva tisíce korun, kokain se u nás nevyrábí, ale pouze se dováží. Nebezpečí této drogy spočívá v rychlém vývoji závislosti,“ vysvětlil vedoucí občanského sdružení RES-SEF Miloš Kubíček, který se zabývá pomocí drogově závislým.

Sdružení Monar je sice oficiálně registrováno ministerstvem vnitra, v odborných kruzích ale uznáváno není, protože se nejedná o léčebnou komunitu.

„Sdružení Monar je pouze registrováno, ale certifikaci, což je odborné oprávnění k poskytování sociálních služeb, toto sdružení nemá. Žádné prostředky na drogovou prevenci toto sdružení od Olomouckého kraje nedostává,“ sdělila Zuzana Starostová z odboru zdravotnictví olomouckého krajského úřadu.