Těmito slovy ve středu u Krajského soudu v Olomouci Petr Pišan, mladík obžalovaný z pokusu o vraždu, zdůvodnil, proč nebude se soudem spolupracovat.

Společně s kamarádem Miroslavem Jurečkou měli loni v dubnu v bytě v Rooseveltově ulici a v opilosti pobodat jednoho ze sousedů.

Zaútočili na něj ve tmě a údajně omylem, problémy prý totiž měli s jeho spolubydlícím.

Přišel jsem na oslavu, víc nevím

Oba mladíci měli podle obžaloby začátkem loňského dubna ve večerních hodinách v opilosti vykopnout dveře do bytu jejich souseda, protože ho chtěli fyzicky napadnout.

Doma ho ale nezastihli. Rozbili část zařízení bytu a odešli muže hledat do nedaleké herny.

„Pak se do bytu znovu vrátili a v jednom z pokojů nalezli spolubydlícího. Toho opakovaně bodali a řezali kuchyňským a loveckým nožem do nadbřišku, stehna, paží a zad. Muž přežil vážná zranění jen díky rychlému poskytnutí odborné lékařské péče a operačnímu zákroku," předčítal z obžaloby státní zástupce.

Jeden z obžalovaných mladíků, Petr Pišan, odmítl komentovat, co se tehdy v domě stalo.

„Přijel jsem tam na oslavu narozenin. Co se dělo pak, si už nepamatuji. Z toho, co se píše v obžalobě, je mi ještě teď špatně. Mrzí mě, co se stalo, vypovídat nebudu," řekl mladík a tvrdil, že až do loňského dubna žil řádným způsobem života.

Hrozil, že bratra sejme

Totéž o sobě v soudní síni prohlásil také obžalovaný Miroslav Jurečka.

Popisoval, že jeho bratr měl se sousedem delší dobu spory.

„Bouchal mu na okna, na dveře a vyhrožoval, že jakmile z domu odejdeme, tak bratra sejme. Opakovaně ho napadal, řešila to policie i soud," uvedl mladík.

Zároveň odmítl, že by do cizího bytu vyrazil vstupní dveře a pak zničil část vybavení.

„Šli jsme souseda jen zklidnit. Nůž jsem měl sice tehdy v kapse, ale nepoužil jsem ho. Do nikoho jsem nebodal a nemám ponětí, jak jeho spolubydlící k těm zraněním přišel. Nechtěli jsme tehdy žádné násilí ani odvetu," hájil se Miroslav Jurečka.

Jeden ho držel, druhý bodal

Poškozený mladík již dříve na policii popsal útok poněkud jinak, než ve středu u soudu.

Původně tvrdil, že ho kuchyňským a loveckým nožem napadli oba mladíci.

U soudu ale řekl, že ho jeden držel a druhý do něj bodal.

„Asi si mě ve tmě spletli se spolubydlícím. Nejdřív byt vyrabovali, po nějaké době se vrátili a napadli mě. Řekli, že je nezajímá, že s tím nemám nic společného a v útoku pokračovali," popsal napadení Olomoučan.

Později se mu naštěstí podařilo vysmeknout a utéct do nedaleké hospody, kde mu personál poskytl první pomoc.

"Původní" oběť v psychiatrické léčebně 

Policejní eskorta k soudu dopravila také muže, kterého měli mladíci podle obžaloby v úmyslu napadnout.

V současné době je hospitalizován v psychiatrické léčebně, kde podstupuje soudem nařízenou léčbu.

„Zaklepal jsem jim tehdy na okno, aby mi dali cigaretu. Místo toho na mě vyběhli maskovaní s noži v rukou. Utekl jsem do města a po návratu našel byt zdemolovaný. Raději jsem proto znovu zmizel do herny za známým. Vůbec jsem nevěděl, že se pak vrátili a pobodali mého spolubydlícího. Celou dobu ale hledali mě, protože Miroslav Jurečka s nožem v ruce na mě už předtím křičel, že mě zabije," vzpomněl Olomoučan, který tehdy vyvázl bez zranění.

Pervitin, alkohol, rušení klidu 

Policista, který v domě společně s kolegou oba útočníky zadržel, popisoval soužití mladíků v domě jako problematické.

Ani oni sami u soudu neskrývali, že často popíjeli alkohol, kouřili marihuanu a někteří užívali i pervitin.

„Obyvatelé domu nás opakovaně po nocích volali kvůli rušení nočního klidu a vzájemnému napadání mezi mladými sousedy. Měli mezi sebou konflikty, už jsme je z těch častých výjezdů znali," poznamenal policista.

Hlavní líčení pokračuje u Krajského soudu také ve čtvrtek.

Oba mladíci jsou obžalovaní z pokusu o vraždu, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Hrozí jim až 18 let za mřížemi.