K útoku sekerou, toporem od rýče i holýma rukama došlo 4. prosince 2017 v garáži domu, konflikt pokračoval na ulici.

Šula rovněž musí napadenou ženu odškodnit částkou ve výši 204 tisíc korun.

Vrchní soud v Olomouci se případem zabýval již potřetí.

Přestože Šula od krajského soudu dvakrát odešel s dvanáctiletým trestem za pokus o vraždu, letos v květnu byl verdikt změněn na vydírání a trest zkrácen na šest let ve věznici s ostrahou. Obviněný se odvolal znovu.

„Nešlo o vydírání, ale o ublížení na zdraví z nedbalosti,“ žádali částečné zrušení původního rozsudku oba mužovi obhájci.

Předseda senátu Ivo Lajda odvolání zamítl. Trest ve spodní hranici trestní sazby, která se pohybuje v rozmezí od 5 do 12 let, považuje za přiměřený.

Proti květnovému rozsudku se odvolala i napadená žena, které soud přiznal škodu ve výši 70 tisíc korun. Původně žádala půl milionu, poté 200 tisíc. Tuto částku nyní vrchní soud schválil s tím, že vymáhání peněz bude věc občanskoprávního řízení.

„Kromě úhrady léčby má poškozená nárok i na nemajetkovou újmu v podobě bolestného a prožitého traumatu ze strachu o život,“ vysvětlil Lajda.

V době brutálního útoku měl muž zakázáno svoji bývalou družku, s níž má dítě, vídat a přibližovat se k ní, protože ho dříve obvinila ze znásilnění.

„Zákaz však porušila sama žena, když muže kontaktovala a chtěla se s ním sejít,“ zdůraznil soudce.

Ilustrační foto.
V lese našli tělo a o kus dál fabii pohřešované ženy

"Nechtěl jsem ji ublížit"

Napadení před dvěma lety vyústilo ze žárlivosti. Jan Šula podezříval matku svého syna z nevěry. Na základě toho jí sebral mobil, aby se přesvědčil, s kým si žena volá a píše.

Během hádky se přemístili z místnosti do garáže, kde ženu začal škrtit. Aby své výhrůžky umocnil, chopil se sedmdesát centimetrů dlouhé sekery.

Dle svých slov chtěl jen nahnat hrůzu, jenomže napadenou udeřil ostřím sekery do zad a způsobil jí vážná zranění.

Poté svoji oběť ještě škrtil toporem od rýče a nakonec i rukama.

Ženě se podařilo vysmeknout a utéct na ulici, kde ji agresor dostihl, opět začal škrtit a pokusil se jí rozbít hlavu o betonový sloupek. Poté jeho běsnění ustalo. Díky rychlému zásahu lékařů napadená přežila.

„Nechtěl jsem jí ublížit. Lituji toho, co se stalo,“ projevil lítost v závěru soudního líčení Šula. Proti rozsudku lze ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. 

Ilustrační foto.
Šok v parku: muž vyskočil zpoza keře a okradl cyklistku