Podle obžaloby se měli starat o bezmocnou nemocnou matku.

Žena ale loni na jaře skončila v péči lékařů v kritickém stavu, v křečích a s oblečením vrostlým do odumřelých tkání.

I přes odbornou pomoc zemřela.

Podle obžaloby manželé ženu týrali, nechali ji v pokáleném oblečení a v místnosti, kde se netopilo. Žili přitom z jejího důchodu. Hrozí jim až 12 let vězení.

Podle obžaloby dvaašedesátiletou ženu po mozkové mrtvici týral její syn se snachou od loňského ledna. Byla přitom zcela odkázána na jejich pomoc.

„O bezmocnou ženu se nestarali, přitom pobírali její důchod. Nechávali ji pokálenou a pomočenou na lůžku, oblečení jí v posledních třech týdnech měnili pouze jednou týdně," uvedla státní zástupkyně Alice Zatloukalová.

Oblečení vrostlé do tkání z otevřených ran na jejím těle manželé Hostašovi podle obžaloby strhávali násilím.

Ženě nedávali dost najíst ani napít a nedávali jí utišující léky. Žena ležela v nevytopené místnosti, venku se teploty pohybovaly pod bodem mrazu.

Do péče lékařů se dostala v kritickém stavu až 17. března, pomoc jí nakonec zavolala snacha.

„Ženu převáželi záchranáři s křečovitým sevřením všech končetin, části oblečení měla vrostlé do odumřelé tkáně na těle. Byla dehydrovaná a podvyživená s příznaky otravy krve. Po celém těle měla rozsáhlé opruzeniny," doplnila žalobkyně.

O několik týdnů později v nemocnici zemřela.

"Kdybychom zavolali lékaře, zdechli bychom hlady"

Alena Hostašová dnes před soudem se vzlykáním tvrdila, že se tchyni snažila pomáhat, ona sama prý však na pomoc ke konci rezignovala.

„Strašně moc toho lituju, snažili jsem se jí pomáhat, co mi síly stačily. Měla jsem ji ráda," vypověděla matka tří dětí, které jsou umístěny v dětském domově.

Její manžel Zdeněk Hostaša dnes před soudem pouze uvedl, že důchod si matka brala sama a neví, kam ho schovávala.

Policistům však na otázku, proč matce včas nezavolal pomoc, odpověděl:

„Kdybychom tehdy zavolali lékaře, zdechli bychom hlady. Její důchod byl našim jediným příjmem." Tvrdil, že matka pomoc odmítala a když ji chtěli převléct, naříkala.

Olomoucký krajský soud se bude případem zabývat také v úterý, přizvány má znalce i obvodní lékařku, která manželům radila, jak se mají o bezmocnou matku starat. Dá se předpokládat, že soudce kvůli omluvám některých svědků případ poté odročí.