„Jednalo se o 180 bílých tablet a dalších 957 kusů léku Sudafed, který obsahuje pseudoefedrin. Narkomani je zneužívají k výrobě pervitinu," sdělila mluvčí olomouckého celního ředitelství Marie Bortlová.

Jedním z pachatelů je třicetiletý obyvatel Nové Hradečné na Olomoucku. Při domovní prohlídce u něj policie našla věci k výrobě pervitinu, drogu už měl připravenou v malých sáčcích, tak zvaných dealerácích.

„Zabavili jsme u něj rovněž 117 gramů sušené rostliny s obsahem THC. Muž je obviněný z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Podali jsme již návrh na vzetí do vazby," uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Pachateli teď hrozí až deset let vězení.

Policisté ho navíc už od loňského podzimu podezřívali z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

„Začátkem listopadu 2012 ho naše hlídka kontrolovala u přehrady v Nákle na Olomoucku. V batohu tehdy měl téměř pět gramů pervitinu," připomněl Bednařík. Další dva pachatelé ve věku dvaatřicet a třiatřicet let jsou vyšetřováni na svobodě kvůli podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. (mak)