Správní řízení už s ním probíhá také u České lékárnické komory, stíhá jej i policie. Shodují se v tom, že se s tak závažným a rozsáhlým případem ještě nesetkali.

Státní ústav pro kontrolu léčiv prováděl ve spolupráci s policií v olomoucké lékárně U Růže cílené kontroly zaměřené na zacházení s léčivy s obsahem pseudoefedrinu.

S policií ústav spolupracoval už od poloviny roku loňského roku.

„Lékárnu jsme však ze stejného důvodu kontrolovali ještě dříve. Veškeré informace jsme předávali policii, která případ také vyšetřovala. V současné době zpracováváme tzv. příkaz. Na jeho základě bude lékárníkovi za porušení zákona o léčivech uložena pokuta. Může dosáhnout až půl milionu korun,“ sdělila Lucie Šustková z tiskového oddělení SÚKL.

Chodili k němu narkomani z celého města

Postih nyní vedoucímu pronajaté lékárny v Hodolanské ulici hrozí také ze strany České lékárnické komory. Ta ho může potrestat i vyloučením z komory a zákazem činnosti až na dobu pěti let.

„Řízení na komoře stále probíhá. Předpokládáme, že rozhodnutí padne během dvou měsíců. Vzhledem k tomu, že ctíme presumpci neviny, může lékárník v tomto oboru stále pracovat. Zatím nemáme žádnou možnost, jak jeho činnost ve farmacii omezit. Dopustil se však velmi závažného prohřešku. Případ podobného rozsahu co do počtu falešných receptů a množství vydaných balení léků ještě lékárnická komora neřešila,“ uvedl mluvčí lékárnické komory Aleš Krebs.

Čtyřiatřicetiletý vedoucí lékárny U Růže v Hodolanské ulici v Olomouci vydal za poslední rok a půl na falešné recepty přes deset a půl tisíce krabiček modafenu a nurofenu stop grip. Pro surovinu na výrobu pervitinu si k němu od srpna 2010 chodili narkomani z celého města.

Policie ho od začátku letošního února stíhá kvůli přečinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu, hrozí mu nejméně pět let vězení.

Devět kilo pervitinu za 18 milionů

Policisté nyní stíhají také devětadvacetiletého muže, který falešné recepty doma vyráběl a distribuoval pervitin vyrobený z výše uvedených léčiv.

Léky přitom podléhají přísné kontrole, protože z každé krabičky je možné získat 0,4 až 0,5 gramu metamfetaminu – tzv. pervitinu.

Policie v lékárně našla přes sedm a půl tisíce kusů falešných receptů. Z 10 561 vydaných krabiček bylo možné vyrobit až devět kilogramů pervitinu, který lze na černém trhu prodat za přibližně 18 milionů korun.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zjistil, že srovnatelné lékárny ve městě za stejnou dobu vydaly průměrně jen 118 kusů těchto léků.

Policie při domovních prohlídkách zajistila také zařízení sloužící k výrobě pervitinu, počítač s tiskárnou pro tisk falešných receptů a malé množství pervitinu. Oba pachatelé jsou stíháni na svobodě.

VÍCE: Olomoucký lékárník zásoboval narkomany z celého města