Důvodem hádky, která postupně přerostla ve rvačku byli štěkající psi, které známí obou mužů vedli.

Osmadvacetiletý Pavel Šmoldas šel loni 12. září kolem desáté hodiny večer společně se svým známým a jeho psem z nákupu v hypermarketu na Horním Lánu na nedalekou tramvajovou zastávku.

Cestou potkali dvojici mužů se štěnětem.

„Psi se očichávali a štěkali na sebe. Jeden z mužů začal nadávat, co si to náš pes dovoluje. Začali jsme se hádat a postrkovat, shodil jsem ho na zem. On si sundal batoh a vrhnul se na mě. Škrtil mě a mačkal mi ohryzek, nevěděl jsem, co mám dělat. Chtěl jsem ho pořezat na zádech, ale zasáhl jsem ho do hrudníku. Teprve pak mě pustil, viděl jsem, že krvácí. Potom jsem odešel směrem na Tabulový vrch,“ popisoval konflikt Šmoldas, který byl v tu dobu opilý a ovlivněný marihuanou.

Pětatřicetiletý muž však u soudu popíral, že by Šmoldase škrtil.

„Jen jsem ho držel pod krkem za oblečení. Ucítil jsem bolest, až pak jsem si všimnul, že drží v ruce nůž. Vydal jsem se k přítelkyni, která mi zavolala sanitku. Po operaci jsem byl dva týdny v nemocnici, stejně dlouho jsem se léčil i doma,“ řekl poškozený, který je nyní ve výkonu trestu kvůli opakovanému neplacení výživného.

Bez marihuany se neobejde

Soudní znalec v oboru psychiatrie potvrdil, že u obžalovaného nezjistil žádnou duševní chorobu, která by ovlivnila v době spáchání trestného činu jeho rozpoznávací schopnosti.

„Nacházel se však ve stavu střední až těžké opilosti. Je závislý na alkoholu, proto navrhuji uložení ochranného protialkoholního léčení. Nedovede si představit, že by se měl obejít bez marihuany, nehodlá se jí vzdát,“ řekl znalec.

Státní zástupce Lev Novák viní Pavla Šmoldase z toho, že v opilosti úmyslně bodnul kuchyňským nožem s 10 centimetrů dlouhou čepelí podnapilého muže do levé poloviny hrudníku.

„Oba svědci v přípravném řízení výše popsaný průběh potyčky potvrdili, ale k soudu se nedostavili. Jen shodou náhod při útoku nedošlo k život ohrožujícímu krvácení, které by mohlo vést ke smrti poškozeného. Ten utrpěl devět centimetrů hlubokou bodnořeznou ránu levé plíce. Obžalovanému hrozí za pokus o vraždu trest od deseti do osmnácti let vězení. V minulosti už byl odsouzený kvůli krádeži. V současné době je proti němu vedeno řízení také u olomouckého Okresního soudu,“ řekl Novák.

Hlavní líčení bylo odročeno na květen, kdy soud znovu předvolá oba svědky, kteří tehdy muže doprovázeli.