Incident mezi organizátory petice proti příjímání uprchlíků a několika cizinci vyšetřují olomoučtí policisté stále jako přestupek.

„Jeden z přítomných cizinců je podezřelý ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Snažil se strhnout plakátek s logem, což se mu nepodařilo. K hmotné škodě však nedošlo," uvedla krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková s tím, že na policii zatím nebylo v souvislosti s tímto incidentem podáno žádné trestní oznámení.

Univerzita: Velmi citlivá zálěžitost

Chováním zahraničních studentů se v nejbližších dnech bude zabývat také vedení Univerzity Palackého.

„Čekáme na oficiální zprávu od policie, zatím jsme žádnou neobdrželi. Nezávisle na tom jsem nicméně již požádal děkana lékařské fakulty, aby se se zahraničními studenty, kteří v pátek odpoledne byli na Horním náměstí při incidentu přítomni, sešel a promluvil si s nimi o tom. Dalším krokem bude samozřejmě svolání disciplinární komise," popsal rektor Jaroslav Miller.

Univerzita podle něj roztržku nebere na lehkou váhu.

„Je to pro nás velmi citlivá záležitost. Na druhou stranu rozhodně nebudeme pořádat na nikoho hon. Celou věc vyřešíme bez ohledu na národnost nebo náboženské vyznání toho mladíka, budeme k němu přistupovat jako ke každému jinému studentovi," dodal rektor s tím, že vedení univerzity má informace o tom, kteří ze studentů se do potyčky v centru města s organizátory petice dostali.

Chtěl strhnout plakát

Ke konfliktu na Horním náměstí došlo v pátek kolem třetí hodiny odpoledne, kdy několik cizinců vyjádřilo svůj nesouhlas s peticí odmítající přijímání uprchlíků.

Jeden z nich se podle policejní mluvčí snažil stánek poškodit, policisté mu v tom však zabránili. Mladíkovi se nepodařilo ani strhnout plakát pořadatelů petiční akce.

Podle policie nedošlo k fyzickému napadení organizátorů petice, zraněním ani ke škodě na majetku.

Vedení Univerzity se o víkendu distancovalo od projevů xenofobie a nesnášenlivosti o víkendu distancovalo.

Zahraniční studenti, kteří byli na místě sporu přítomni, považují nepatřičné překročení hranic diskuze za čin jednotlivce, veřejně se za něj omluvili.