Krajský soud v Olomouci ve středu potvrdil, že se jednasedmdesátiletý podnikatel dopustil podvodu a připravil pražskou nemocnici Na Homolce o 18 milionů korun. Už v roce 2001 uzavřel smlouvu o dodání kardiochirurgického laseru v ceně téměř dvacet milionů korun.

„Předstíral, že se přístroj vyrábí a vystavil na něj několik zálohových faktur. Celkem si nechal proplatit osmnáct milionů korun. Laser však nemocnici nikdy nedodal," popsal podvod, kterého se obžalovaný dopustil, předseda senátu.

Muž měl získané peníze použít na úhradu závazků firmy, ve které byl jednatelem. Část peněz měl použít také jako úplatek za to, že společnost zakázku za dvacet milionů vůbec získala. Krajský soud v Olomouci se případem zabýval už od roku 2008. Podnikatel tvrdil, že peníze poslal ruské firmě a ta pro něj laser vyráběla. Soud proto musel o právní pomoc dvakrát požádat Ruskou federaci, což projednávání celé záležitosti protáhlo o více než dva roky. Prokázalo se však, že peníze na výrobu laseru do Ruska nikdy nedorazily a přístroj žádná z tamních firem nevyráběla.

Soud poslal seniora na pět let do vězení, na pět let mu také zakázal podnikat. Muž se proti verdiktu přímo v soudní síni odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Jednatel přerovské firmy Miloslav K. měl v červenci 2001 podepsat v Praze s tehdejším ředitelem nemocnice Na Homolce smlouvu na dodání speciálního kardiochirurgického laseru v hodnotě téměř dvaceti milionů korun. Zdravotnické zařízení mělo přístroj dostat do konce dubna 2002. Podnikatel na zálohách od nemocnice vylákal 18 milionů. Po celou dobu tvrdil, že se laser vyrábí a je před dokončením. Přístroj však nedodal a o tuto částku se obohatil.

Do případu byl zapletený také bývalý ředitel nemocnice Oldřich Š. Byl obžalován z porušování povinností při správě cizího majetku. Zodpovídal se z toho, že podvodu nezabránil a nevymáhal zaplacené zálohy zpět. Jeho trestní stíhání však bylo zastaveno, protože skutek už byl promlčen. Lobbisté František V. a Petr G. byli obžalováni z korupčního jednání. Později ale soud jejich stíhání zastavil, protože se zjistilo, že skutek, kterého se dopustili, nebyl trestným činem.