Rodák ze Šumperka vloni v prosinci způsobil v Olomouci v opilosti dopravní nehodu, při kterém v půjčeném sportovním mercedesu přišla o život osmadvacetiletá spolujezdkyně.

Případem se nyní bude muset znovu zabývat soud prvního stupně.

Kunce podle okresního soudu za volantem hrubě porušil předpisy, což ale soud prvního stupně podle odvolacího soudu vůbec neodůvodnil. Neřekl, z čeho vycházel a proč porušení kvalifikoval jako hrubé.

„Při hrubém porušení v dopravě je zapotřebí alespoň tří porušení předpisů a tady byl „pouze“ alkohol a nepřiměřená rychlost. Navíc soud vůbec neodůvodnil, proč je zde třetí odstavec a ne druhý, v čem je rozdíl mezi normálním porušením důležité povinnosti a hrubým porušením, a to je podstatný rozdíl vzhledem k daleko větší sazbě,“ zdůvodnil předseda senátu Bohuslav Mierva, proč se odvolací soud nemohl ztotožnit s použitou právní kvalifikací.

Bývalý německý hokejový reprezentant Daniel Kunce u okresního soudu v Olomouci
Hokejista Kunce dostal vězení za tragickou nehodu mercedesu v Olomouci

Spoluvina spolujezdkyně?

Soud proces vrátil na začátek na základě odvolání obžalovaného a příbuzných spolujezdkyně i kvůli tomu, že nově vyšlo najevo, že je možné zjistit bližší informace ke stavu spolujezdkyně před tragickou bouračkou.

Osvětlily by otázku míry spoluzavinění zesnulé na následku tragické dopravní nehody, a to ve vztahu k náhradě škody.

Spolujezdkyně dohromady s Kuncem vypila šestnáct panáků metaxy - Kunce přiznal ještě asi pět malých piv.

Kuncův obhájce v soudní síni zmínil, kde Kunce a jeho spolujezdkyně před nehodou popíjeli a přesné údaje z EET účtenky z tohoto podniku, kterou soud neměl ve spise k dispozici.

„Sdělil velmi zajímavou informaci k objasnění toho, v jakém stavu byla poškozená. Okresní soud se tím bude muset zabývat. Pokud by se zjistilo, že věděla, že je obžalovaný v podnapilém stavu a ona nastoupila do vozidla, tak mohla předpokládat, že v případě vážného následku škoda vznikne. Soud musí zjistit, zda-li má spoluvinu na následku ve vztahu k náhradě škody,“ uvedl Mierva, proč je důležité vědět, zda z baru odešla sama nebo ji někdo do vozidla například odnesl.

Místo u Vacanovic, kde neznámé auto přejelo končetiny muže ležícího na silnici
Auto přejelo muže ležícího u silnice. Hledají se svědci nehod

Výtky k práci policie

Předseda senátu Bohuslav Mierva pokáral policii, že nezašla do baru, kde obžalovaný se spolucestující popíjeli a nevyslechla svědky. Kunce dříve vypovídal, že si už nepamatuje, který podnik navštívili.

„Orgány činné v trestním řízení v přípravném řízení toto fatálním způsobem zanedbaly, ačkoli zde byly opakované žádosti poškozených o zjištění množství alkoholu. Toto je aspoň jediná možnost, jak si to blíže osvětlit a udělat si objektivní názor,“ uvedl předseda senátu krajského soudu. Ten vyhodnotil rozsudek soudu prvního stupně jako „přinejmenším předčasný“.

Obžalovaný Kunce, kterému okresní soud uložil také šestiletý zákaz řízení, se k závěru odvolacího soudu nechtěl vyjádřit. V jeho tváři bylo znát, že jej celá tragédie zasáhla a lituje toho, co se stalo, což u odvolacího soudu zopakoval.

„Ještě jednou bych se chtěl omluvit. Jsem si vědom toho, že jsme tuto tragickou událost zavinil,“ obracel se k příbuzným zesnulé spolujezdkyně, kteří byli v jednací síni.

Jeho obhájce Aleš Zdráhala připomněl, že od počátku poukazoval na to, že alkohol popíjel Kunce i jeho spolujezdkyně.

„Je to velice citlivá otázka, ale na druhé straně je potřeba zvážit tu skutečnost, že každý člověk si musí uvědomit, když se do vozidla s podnapilým řidičem, že se vystavuje riziku, že může dojít k takto vážené situaci. Od toho se odvíjí otázka nemajetkových škod a celé situace,“ vysvětloval Zdráhala.

Na místě tragické nehody u Libivé i u hasičské zbrojnice v Zábřehu, kde čtveřice hasičů sloužila, vznikla pietní místa.
S hasičem, který nepřežil nehodu cisterny, se rozloučí v zábřežském kostele

4,5 milionu odškodného 

Špičkový hokejista Kunce, který je nyní v invalidním důchodu, měl podle zrušeného verdiktu okresního soudu dohromady zaplatit 4,5 milionu korun.

Každému z rodičů a tří sourozenců zemřelé měl vyplatit odškodné půl milionu korun a za rozbitý závodní mercedes inzertní agentury Profit přes dva miliony. Podle obhájce již 605 tisíc korun zaplatil.

Kunce jen pár týdnů po tragédii poslal příbuzným známé olomoucké vizážistky kromě omluvných dopisů v součtu 900 tisíc korun.

„Na nic jsem nečekal. Věděl jsem, jakou újmu citovou a lidskou jsem způsobil,“ sdělil dnes v soudní síni k částce, která ovšem byla zahrnuta do pojistného plnění.

Sestra zesnulé, která byla přítomna veřejnému jednání, se k případu nechtěla vyjadřovat. Ani k tomu, že proces se vrací na začátek.

Kunce v odvolání požadoval snížení trestu i kvůli tomu, že okresní soud vyhodnotil, že v době nehody řídil, i když nemá řidičák. To však podle obhájce není pravda, protože měl doklad vystavený v Německu.

Srážka mercedesu s kamionem u Kokor
Mercedes vletěl u Kokor pod kamion

Wolkerovou ulicí 118 km/h 

Kunce havaroval 8.prosince v olomoucké Wolkerově ulici. Kde je povolena padesátka, se 48 minut po půlnoci řídil rychlostí 118 kilometrů v hodině. Přejížděl z levého do pravého pruhu a řízení nezvládl.

U tramvajové zastávky vyjel na chodník a narazil do sloupu. Podle soudu svědci popisovali, že viděli ohnivou kouli. Sloup šel přímo proti spolujezdkyni, takže podle znalců otázka, zda byla nebo nebyla v tu chvíli připoutána bezpečnostním pásem by na tragédii nic nezměnila.

Státní zástupkyně Daniela Komárová připomněla výpověď svědka, který popisoval, jak Kunce před nehodou na světelné křižovatce udělal manévr, otočil se vysokou rychlostí se řítil zpět do města.

„Trest je mírný. Byl tam alkohol, 2,63 promile, a rychlost. Je tam chodník, přechod, tramvajová zastávka. Je dobře, že nedošlo k dalším škodám. Následky mohly být ještě horší,“ poukazovala státní zástupkyně.

Ilustrační foto.
V nebezpečném úseku silnice v Holici už jen sedmdesátkou