Jedním ze stíhaných mužů je voják brigády rychlého nasazení.

Skupinkou pravicových extremistů z Olomoucka a Bruntálska, kteří doma načerno přechovávali zbraně se začali detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zabývat už na začátku letošního roku.

První úkony trestního řízení provedli letos v květnu.

„Na konci listopadu vyšetřovatel zahájil trestní stíhání všech pěti mužů ve věku od šestadvaceti do třiatřiceti let kvůli nedovolenému ozbrojování, za což jim v případě prokázání viny hrozí tresty od dvou do osmi let," uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Detektivové podezírali pětici osob z toho, že bez povolení přechovávají zbraně a střelivo. Hlavní podezřelý měl doma, ve svém přechodném bydlišti i na pracovišti uschováno větší množství střeliva a materiálu určeného k jeho výrobě.

„Zároveň měl střelivo na objednávku zájemcům dodávat a sám také doma nebo v zaměstnání vyrábět," poznamenal Hanták.

Bojovník z jednotky rychlého nasazení

Při domovních prohlídkách pak policisté našli a zajistili několik krátkých a dlouhých střelných zbraní, tlumič výstřelu, desítky elektrických rozbušek, velké množství již vyrobeného střeliva a desítky kilogramů střelného prachu.

Nalezli také několik tisíc kusů zápalek, střel a prázdných nábojnic. Navíc zajistili materiály s extrémně pravicovou tématikou.

Pětice stíhaných mužů je nyní vyšetřována na svobodě. Jedním z nich je voják, který slouží u brigády rychlého nasazení v Žatci. V armádě pracuje už od roku 2000.

„Má hodnost četaře, vykonává funkci řidiče. Ihned jsme ho postavili mimo službu. Pokud se obvinění prokáže, tak v armádě samozřejmě skončí," uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek s tím, že vojenská policie s ÚOOZ na jeho dopadení spolupracovala.