Po několika trestních oznámeních, která dopadla neúspěšně, se Bohdan Nerušil dočkal. Právě na základě jeho posledního oznámení se pohly ledy. Podle deníku Sport je Jiří Dopita od 30. října stíhán ve věci přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

V usnesení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, oddělení hospodářské kriminality, policie uvádí, že extraligový klub HC Olomouc s.r.o. měl prostřednictvím svého jednatele uvést v účetních knihách, zápisech nebo jiných dokladech za účtovací období let 2006 až 2012 nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, čímž ohrozil majetková práva jiného, v daném případě občanského sdružení Hockey Club Olomouc, v jehož čele Nerušil stojí.

„Mám souhlas klienta a mohu potvrdit, že je obviněn z trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Samozřejmě je stíhán na svobodě. Spolu s ním je obviněna i společnost HC Olomouc s.r.o.," potvrzuje advokát hokejového klubu Michal Zahnáš.

Klíčovým bodem záležitosti je ztráta desetiprocentního obchodního podílu občanského sdružení. Podle Nerušila tak stalo při exekuci dluhu ve výši 30 tisíc korun vůči zdravotní pojišťovně a Dopita k tomu napomohl tím, že neuvedením hodnoty hráčských práv úmyslně podhodnotil tržní cenu svého klubu a tím i Nerušilova podílu.

Celá věc je absurdní, říká Zanáš

Podle Zanáše je celá záležitost absurdní: „Jak samotné obvinění, tak jeho text považuje klient za absurdní. Je to další věc z dílny pana Nerušila. Šetří se od roku 2014 a je to stejný případ, pro který se letos v létě konala absurdní domovní prohlídka. Účetní závěrku společnost zpracovala na pokyn exekutora, který exekuoval majetek pana Nerušila a občanského sdružení, za které se pan Nerušil cítí opravněn vystupovat. Dokonce i usnesení o zahájení trestního stíhání říká, že byla zpracována správně. Ale v příloze účetní závěrky mělo být uvedeno, že krom majetku zohledněného v závěrce je ještě jiný majetek, který se v ní zohledňovat nemá, avšak přesto by v příloze měl být uveden," komentuje chybu v dokumentu právník.

Podle Nerušila je reálná hodnota klubu v řádech milionů korun, neboť do ní spadají hráčská práva a práva na soutěž. To měl však údajně Dopita zatajit, aby následně odkoupil podíl za příznivější cenu.

„Majetek měl spočívat v právech k hráčům, v hodnotě licence hrát 1. ligu. Zdůrazňuji však, že účetní uzávěrka je z prosince 2012, kdy HC Olomouc hrál 1. ligu. Zkuste najít někoho, kdo si koupí licenci na 1. ligu, to nemá absolutně žádnou hodnotu.," dodává Zahnáš, podle kterého je navíc nemožné účtovat hodnotu hráčů.

„Už v červenci 2014 jsem policii dokladoval, že ani daňové předpisy ani pravidla Českého svazu ledního hokeje neumožňují účtovat o hodnotě hráče. To je něco, co je velmi proměnlivé. Hodnota hráče v první třetině je nějaká a když si ve třetí třetině zlomí nohu, bude úplně jinačí. Bohužel znalkyně i policejní komisař se spokojili s takzvanou tabulkovou hodnotou, kterou upravuje přestupní řád ČSLH."

Co se tabulkových hodnot týče, je třeba navíc brát zřetel na různé situace.

„Tabulková hodnota se použije v situaci, kdy hráč nemá s klubem uzavřenou smlouvu. Na tu naši situaci to vůbec nedopadá. Přesto se s tím operuje jako s určitou hodnotou, která měla být v účetní závěrce zohledněna. Tabulková hodnota má být zaplacena z jednoho klubu do druhého, když hráč nemá s klubem smlouvu. Tady se operuje s hráči, se kterými klub smlouvu má," rozporuje Zahnáš.

Kroky klubu

Olomoucký klub se tak nadále hodlá bránit.

„Proti usnesení jsme podali stížnost a bude o ní rozhodovat okresní státní zastupitelství v Olomouci. Pokud jde o rozhodnutí k zahájení trestního stíhání, tak státní zástupce buď řekne, že rozhodnutí policie platí , nebo ho případně může sám zrušit, to je všechno. Kromě podání stížnosti jsme zadali zpracování vlastního znaleckého posudku, který dával odpověď na tytéž otázky, které dostal policejní znalec, jednomu znaleckému ústavu, aby to posoudil komplexně a s veškerou odborností," uzavírá Michal Zahnáš.