Uplynuly zhruba tři týdny od okamžiku, kdy si odvezla Ivana B. z olomouckých stájí Cliff pět koní. Do Olomouce se dostali spolu s dalšími šesti potom, co je zabavila Krajská veterinární správa SVS pro Olomoucký kraj Josefu M. v Měníku, části Bílé Lhoty. Dostatečně je nekrmil a byli i jinak zanedbaní.

Papírově ovšem muži vůbec nepatřili. Ivana B. je na sebe nechala přepsat podle svých slov jen papírově proto, aby svému známému Josefu M. a jeho přítelkyni pomohla a o koně nepřišli v insolvenci. Údajně netušila, jak špatně s nimi muž zachází.

Jenomže ani Ivana B. nemá zrovna čistou minulost, pokud jde o koně. Přestože poslední kontrolou veterinární správy z Pardubického kraji prošla a díky tomu jí koně z Měníku vrátili, v minulosti veterina přišla na několik prohřešků.

Podvyživené koně

Při neohlášené kontrole na konci dubna zjistili úředníci na její farmě v Mezihoří, části Městečka Trnávka na Svitavsku, že čtyři z celkem šestnácti chovaných koní nebyli dostatečně krmení.

„Měli vystouplá a viditelná žebra, střechovitý hřbet, nedostatečné osvalení zádě. Jedna z těchto klisen Country byla dosud v zimní srsti s kožními změnami ve hřbetní krajině, toto zvíře bylo v péči veterinárního lékaře. Ostatní zvířata byla v dobrém výživném stavu," informoval Petr Pejchal, ředitel odboru kancelář ústředního ředitele Státní veterinární správy.

Přestože do další kontroly o několik dní později Ivana B. vše napravila a stav Country se zlepšil, další osud kobyly se ukázal poněkud trpký. Měla se totiž podle informací Deníku dostat přes kamarádku Ivany B. Janu Š., která byla její majitelkou, do rukou lidí z polských jatek.

„Jenomže měla rozseklou nohu a Poláci měli strach, aby neměla infekci. Potřebovali se jí ještě v Česku zbavit. Zastavili u nás a nabídli nám ji," popsala její nová majitelka.

Koně měl připravit o oko

Deník také zjistil, že k odvezení mnohdy zbídačených a už neužitečných koní na jatka je kolem Ivany B., Jany Š. a Josefa M. podle oslovených koňáků několik. Navíc i chování Jany Š. a Josefa M. ke koním bylo mnohdy velmi kruté. Muž měl jednoho ze svých koní připravit bitím o oko.

Od 18. srpna, kdy si přivedla Ivana B. do Mezihoří koně zabavené v Měníku, ji veterinární správa nenavštívila, potvrdila žena redakci. Jakmile chovatelka zjistila, že jí přibudou tito koně, byla rozhodnutá je prodat a ujistila, že to nebude na jatka.

Přímo stáj Cliff, kde byli týraní koně v náhradní péči, od ní čtyři zvířata včetně hříběte koupila, dvěma kobylám stále hledá nový domov. Dalšího z pěti koní, kteří nakonec s Ivanou B. odjeli, už prodala. „Kobylka šla na Bouzov k mému známému. A ozvala se mi zájemkyně z Holešova," řekla žena.

Stav ostatních koní je prý dobrý. „Kobylky jsou zdravé," ujišťovala. Josef M. čelí obvinění ze zanedbání péče o zvíře, za což mu hrozí půlroční vězení a také zákaz činnosti. Dokud soud nerozhodne, může chovat koně dál, což dělá. Kromě toho má v Měníku i kozy.