Při demonstraci v Praze se sám vydal policejní hlídce, která jej odvezla na služebnu.

Termín, kdy by jej měla eskorta převézt do Olomouce k výkonu trestu, zatím policie nezná.

Bývalý olomoucký řidič se účastnil se sto tisíci protestujícími odboráři v Praze na Václavském náměstí velké demonstrace. Když zahlédl policejní hlídku, sám se jí přihlásil.

„Policisty oslovil třicetiletý muž, který prohlašoval, že je hledanou osobou. Na základě občanského průkazu si hlídka v databázi hledaných osob tuto skutečnost ověřila a muže zadržela,“ popsal mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Policisté Romana Smetanu předvedli na policejní služebnu.

„Teď s ním provádí úkony vyplývající ze zákona. Až budou hotové, tak jej převezeme do výkonu trestu,“ vysvětlil Hulan.

Kdy by se mohl řidič dostat do olomoucké věznice, aby si odseděl sto dní, však mluvčí sdělit nemohl.

„Byly by to jen spekulace. Musíme provést vše, co vyplývá ze zákona, až pak jej převezeme,“ doplnil Hulan.

Roman Smetana policii unikal téměř měsíc. Do vězení měl totiž nastoupit 26. března. Dobrovolně tak neučinil, takže po něm policie vyhlásila pátrání a figuroval také v databázi celostátně hledaných osob.

Třicetiletého Romana Smetanu, bývalého řidiče Dopravního podniku města Olomouce, odsoudila olomoucká soudkyně Markéta Langerová v květnu 2011 původně ke sto hodinám obecně prospěšných prací. Měl si je odsloužit za to, že před volbami v roce 2010 počmáral asi třicet volebních plakátů tří politických stran: ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Smetana však odmítl práce vykonat. Později odmítl také trest domácího vězení. Letos v únoru mu proto Langerová vyměřila sto dnů vězení a pokutu ve výši patnáct a půl tisíce korun, kterou už zaplatil.

Smetana s trestem nesouhlasí a po celou dobu poukazuje na to, že jej soudila manželka někdejšího poslance ODS Markéta Langerová a že je podjatá. Ta však jakoukoliv podjatost odmítá.

Případ Romana Smetany se nelíbil také dvěma desítkám lidí, kteří kvůli jeho odsouzení dokonce zaslali na ministerstvo spravedlnosti stížnost pro porušení zákona. Podněty nyní šetří Krajské státní zastupitelství v Ostravě, pak se jimi budou zabývat experti ministerstva spravedlnosti.