Od konce srpna, kdy se začalo rekonstruovat v olomouckých Bezručových sadech Jihoslovanské mauzoleum, začali vyhledávat jeho nelegální nájemníci bezdomovci jiné lokality. Zpočátku je policisté vyháněli takřka každodenně z laviček u Moravy na křižovatce ulic Komenského a Husova.

Zejména podobné sedánky doplňuje hlasité pokřikování nebo i ruční řešení sporů a v opileckém stavu pohazují bezdomovci prázdné plastové lahve nebo krabice od levného vína.

Na podobné oblíbené lokality bezdomovců se strážníci soustřeďují. „Lidé bez domova se nacházejí především v místech, jako je přednádraží a okolí ulice Jeremenkova, popřípadě poblíž centra," vyjmenoval mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle. Tato místa si vybírají, protože jim tam roste naděje, že něco vyžebrají.

Chtějí peníze, ne potraviny

„Pokud jim občané budou dávat finanční dary, tak nemají důvod opouštět frekventovaná místa zastávek městské dopravy či vstupy do prodejních objektů. Mnozí občané potvrdí, že když nabídnou místo peněz potraviny, tak jsou vulgárně počastováni a odmítnuti," upozornil Pavel Skalický, velitel olomouckých strážníků.

Městská policie Olomouc radí:* nereagovat na žebrání bezdomovců
* v případě obtěžování přivolat strážníky
* podat o protiprávním jednání svědectví

Naopak někam se uchylují nemajetní lidé z ulice cíleně proto, aby pořádaly své opilecké party a při nich něco likvidovali. Cílem jejich vandalství se v Olomouci nedávno stal například hřbitov v Nové ulici.

Městští policisté podotýkají, že anonymní upozornění na to, že se bezdomovci dopouští přestupků, dostávají pravidelně. Přítrž tomu ovšem udělá především svědectví, k němuž přistupují oznamovatelé málokdy.

Vnutili se starci do bytu

Napříč celým krajem se bezdomovci uchylují do opuštěných objektů, tam by je měla opět zahnat nadcházejí změna počasí. Přímo v Přerově si takto oblíbili například bývalé romské ghetto ve Škodově ulici.

O kuriozní kulišárnu se pokusila dvojice, která už dál nechtěla žít na přerovských ulicích. Koncem letošního února se vnutila do bytu sedmašedesátiletému seniorovi. Vystěhovat je přijeli hned dvakrát městští policisté.

„Vyděšený muž se svěřil, že mu sebrali telefon i klíče od bytu a trvali na tom, aby je tam nechal bydlet," popsal zástupce ředitele přerovské městské policie Miroslav Komínek.

Jsou i obětí agrese

Naproti tomu se ale mnohdy stávají lidé bez domova obětí agrese. Krajský soud v Olomouci například aktuálně projednává případ romské dvojice, která v květnu 2014 napadla několik lidí včetně skupinky bezdomovců obývajících squatt v olomouckém Černovíře.

Další lidé schovávající se před chladnějším počasím v bývalém muničním skladu ve Šternberku unikli žháři, který jim jejich přístřeší úmyslně zapálil. Naštěstí k útoku došlo v červenci, kdy bylo teplo, a dočasní nájemníci uvnitř nebyli.