Ta operace jí měla zásadně změnit život:lékaři slibovali, že ji zbaví neovladatelného třesu a ztuhlosti. Osmačtyřicetiletá Marie Králová s Parkinsonovou chorobou se proto na zákrok připravovala rok.

Jenomže pak přišel koronavirus a všechno změnil. Zavřel dokonce část nemocničních oddělení. Lékaři zákrok odložili. „Od té doby čekám, co bude dál. Vůbec netuším, jestli ještě nějaký termín bude. Nikdo mi není schopen nic říct,“ říká pacientka.

Nekonečné čekání

Přitom vhodné načasování operace je podle odborníků klíčové. Pokud se termín propásne, postup choroby už nemusí jít zpomalit. „Stačí pouhé tři měsíce a někteří pacienti, kteří byli původně pro zákrok vhodní, už takoví být nemusejí,“ potvrzuje šéf Neurologické kliniky při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze Robert Jech.

Dárcovství krevní plazmy - Ilustrační foto
Prodělali jste koronavirovou nákazu? Vaše plazma může zachránit ostatní

Desítky lidí s touto chorobou proto nyní zažívají nejistotu. „Už za normálního provozu jsou centra přetížená a čekací doba na výkon se pohybuje kolem dvou let. Teď je ale všechno ještě víc napjaté,“ říká Robert Jech. Ani lékaři totiž podle něj nevědí, kdy budou moci parkinsoniky znovu objednat. Podle neurologa „stojí“ i samotné vyšetřování pacientů, jež má chorobu u lidí potvrdit.

Návrat k normálu

Ministerstvo zdravotnictví už ale ohlásilo, že se mohou špitály postupně vracet do běžného provozu. „Nejhorší máme za sebou, nemocnice mohou znovu zajistit kapacity i pro neakutní výkony selektivní péče,“ řekl šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch. Část lůžek ale podle něj stále musí zůstat vyčleněna pro lidi s covid-19.

Parkinsonovou nemocí trpí asi 50 tisíc Čechů. Zhruba pětině z nich může pomoci právě speciální operace mozku. Lékaři při ní vyvrtají lidem malý otvor do lebky a do mozkové tkáně pak zavedou mikroelektrody. S jejich pomocí pak dráždí nervy, které způsobují třes. Tím lidi tohoto příznaku zbavují.

Remdesivir dostal první pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici. Podává se nitrožilně.
Lék remdesivir proti koronaviru v prvním testu propadl, píše Financial Times

Právě neovladatelný třes a křeče sužují pacienty s touto chorobou nejvíce. „Jedete třeba v autě a najednou se vám začne kroutit hlava doprava. Kroutí se tak moc, až vám skoro začnou praskat šlachy na krku,“ říká další pacient Roman P. Typická je i únava, horší mluva a závratě.