„Sledujeme vzrůstající tendenci. Problémem byl ze začátku způsob distribuce vakcín. Ta se zlepšila, ale problematická zůstává skutečnost, že jedna ampule je určena na deset dávek,“ uvedla Šebková a dodala, že někteří její kolegové se tak do systému nezapojí z důvodu, že horko těžko budou shánět na jeden termín deset dětí tak, aby poté nemuseli vakcinační dávky likvidovat.

Varianta covidu omikron ohrožuje i děti.
Lékaři: Děti bude třeba kvůli omikronu víc hlídat. Při nákaze hrozí těžký kašel

„Navíc tu ani není žádný boom zájmu rodičů nechat malé děti očkovat. A tak jako v jiných oborech, ani my se neubráníme tomu, že někteří pediatři očkování moc nevěří a pro tuto věkovou kategorii ji považují za zbytečnou,“ řekla Šebková.

Mezi premianty v krajích, kde lékaři očkování věří, je ten Královéhradecký. Ze 108 pediatrů tam očkuje 80 z nich. Například v Plzeňském kraji ale očkuje jen 29 praktických lékařů pro děti a dorost z celkem 100 ordinací, podobně slabý zájem pediatrů je v Olomouckém či Moravskoslezském kraji.

Domov pro seniory. Ilustrační foto
Příprava na omikron. Hygienici budou přednostně trasovat děti a lidi nad 65 let

Postupný růst zájmu předpokládají ve Středočeském kraji. „Aktuálně evidujeme zhruba 80 očkujících pediatrů. Předpokládáme, že se počet zapojených praktických lékařů pro děti a dorost bude nadále zvyšovat,“ uvedl mluvčí kraje David Šíma a dodal, že ve Středočeském kraji se aktuálně nachází téměř 240 praktických lékařů pro děti a dorost.

Velké rozdíly mezi okresy 

Ve věku pět až 11 let jsou nyní v Česku naočkována zhruba čtyři procenta dětí. Jak ale  upozornilo Centrum pro modelování společenských a biologických procesů (Bisop), existují velké rozdíly mezi okresy. Například v Praze a některých částech Středočeského či Jihočeského kraje je naočkováno skoro sedm procent dětí, v okresech Jeseník či Česká Lípa je to 0,6 procenta.

Očkování dětí v Ústí nad Labem
Třetí dávka pro děti a mladistvé: Ministerstvo spustí v pondělí registraci

Vhodnost očkování u dětí přitom většina odborníků potvrzuje. „Imunizace dětí před přicházející vlnou varianty omikron je velmi důležitá. I jedna dávka má protektivní efekt,“ uvedl imunolog a člen skupiny MeSES Zdeněk Hel. Očkování má podle něho smysl i v průběhu epidemické vlny, pokud dítě už infekci nemá. Stačit může u dětí zatím i jedna dávka. Kromě ordinací pediatrů mohou rodiče navštívit i některé z vakcinačních center ve větších městech.

Pediatři, kteří očkují své pacienty

Kraj Počet pediatrů (lékařů pro děti a dorost) Z toho očkujících
Královéhradecký 108 80
Praha 200 84
Plzeňský 100 29
Ústecký 99 kraj čísla neuvedl
Středočeský 240 80
Pardubický 107 28 (48 jich zažádalo)
Olomoucký 130 35
Liberecký 70 22