Ten se již od poloviny devadesátých let minulého století věnuje výrobě ojedinělého díla.

Nejnovějším přírůstkem je hodinářský a zlatnický mistr Jan Řmot, kominický mistr Vojtěch Kalabis, velitel hasičů Josef Pokorný a cestovatel Jan Eskymo Welzl.

Proč si pro své nejnovější figurky vybral právě tyto předlohy, vysvětluje řezbář jednoduše. „Každý je originál," oceňuje.

Avšak soutěž o nejoblíbenější sochu by nové kusy nevyhrály.

„Svým způsobem mám rád všechny, protože jsem s nimi strávil hromadu času. Zajímavý je například malíř Libor Vojkůvka, který je vášnivým cestovatelem. Proto jsem ho vybavil batohem, kaktusem a obrázkem brouka nosatce," řekl.

O něco složitější to bylo u sochy olomouckého fotografa Vladislava Galgonka.

„Dlouho jsem přemýšlel nad něčím novým, až jsem si vzpomněl, jak jsem se v mládí fotil já vždycky mi říkali, že vyletí ptáček," objasňuje drobného opeřence, který je pružinkou připevněn k objektivu Galgonkova fotoaparátu.

Betlém se začal plnit skutečnými lidmi až v roce 2000.

„Jsem tu dokonce já sám, protože mi to mnoho návštěvníků navrhovalo," svěřuje se s tím, že nyní obsahuje unikátní dílo asi kolem šedesáti skutečných osob z Loštic a okolí.

Celkově je v betlému 190 figur.

Dvanáct koček a třímilimetrová myš

Některým svým postavičkám vytvořil i jedinečný občanský průkaz.

„Je to památka pro budoucí generace. Spolu s tím jsem se rozhodl od letošního roku pasovat své postavičky do stavu vysoké zdřevnatělosti," dodává.

V obsazení betlému nesmí chybět ani dvanáct koček, které má umělec tolik rád.

„Taky jsem pro ně vyřezal asi třímilimetrovou myš," chlubí se.

S plány do budoucna je to však nejasné.

„Chtěl bych vyřezat ještě spoustu osob, ale všechno záleží na tom, kolik bude času. Víc vám ale neřeknu, nechám si to pro sebe jako tajemství," zakončuje umělec.

Betlém v Lošticích si můžete prohlédnout od 1. prosince v ateliéru v Moravičanské ulici. Otevřený bude denně od 14 do 18 hodin, a to až do Tří králů.

(lib)