Během dvouhodinového vystoupení si mohli posluchači, kteří zaplnili depozitář do posledního místa, poslechnout písně jako Útes, Notre Dame či Dust.

Depozitářem ten večer nezněla jen čeština, v níž byla zazpívána většina písní, ale také angličtina a středověká francouzština.

Stejně tak se ovšem na jeho zahraničních koncertech posluchači vážné ale i současné hudby setkají s českým zpěvem.

„V zahraničí jsem zpíval především česky. Já jsem hrdý Čechoslovák. Říkám Čechoslovák, protože maminku mám Slovenku," prozradil zpěvák, jenž v minulosti koncertoval například v Belgii, Holandsku, Spojených státech amerických nebo v Rusku, kde se setkal s velkou popularitou Mistra Jana Husa, jehož motiv se v Pachmanově tvorbě hodně objevuje.

„Samotnou kapitolou je Jan Hus v Rusku. Pravoslavná církev uznává Husa dalo by se říci až jako mučedníka."

Večer nakonec patřil jen Richardu Pachmanovi a řediteli muzea Václavu Obrovi, vyplňujícímu přestávky mezi písněmi úvahami nad adventem a vzpomínkami na vznik Muzea kočárů. Původně však měli vystoupit interpreti dva. Pachmanova kolegyně, muzikálová i klasická zpěvačka Dita Hořínková, se totiž z důvodu dopravních potíží nemohla na koncert dostavit.

„Vyjela kousek z pražského nádraží vlakem, který však skončil svou jízdu v tunelu. Po několika hodinách bylo oznámeno, že se vlak bude muset vrátit do stanice," sdělil zpěvák divákům. Díky této události se musel program koncertu značně pozměnit. Pachmanovi však náhlé změny nepřidělaly problémy.

„Vydal jsem třicet alb a napsal jsem asi čtyři sta písní, takže pro mě jedinou věcí je to, že si musím oprášit texty písní, protože všechno jedu zpaměti. Zkrátka ve chvíli, kdy mi beznadějně zavolala kolegyně z vlaku, že to nestíhá, jsem si jenom zopakoval některé písně, které jsem neměl na dnešek připraveny," vysvětlil.

Zpěvák udělal dojem nejen na obecenstvo, které Richarda Pachmana zahrnulo několikaminutovým potleskem, ale také na organizátory vystoupení, předně pana Václava Obra, který vede Muzeum historických kočárů.

„S panem Pachmanem jsme se před tímto jeho vystoupením vůbec neznali. Nehledal jsem ho na internetu ani ho nesledoval v televizi, počkal jsem na to, až budu mít příležitost poznat ho osobně. Jeho návštěva pro mě byla velmi příjemným překvapením, protože pan Pachman je velmi chytrý, milý člověk se silný srdcem. A ve skutečnosti také to, co on propaguje, co zpívá a hlavně ten projekt Jana Husa, má obrovskou sílu a myslím si, že v tom je to pravé češství," neskrýval spokojenost se zpěvákovým vystupováním Václav Obr.

Závěr Tříkrálového večera pak patřil zpěvu koledy, kterého se kromě Richarda Pachmana zúčastnili také tři králové z řad místní mládeže. Zaznělo i zpěvákovo přání všeho dobrého a hlavně pevného zdraví do dalšího roku.

Autor: Michal Sobecký