Stalo se pravidlem, že každý ročník má svůj specifický název, a tak po „Hvězdách svítících nejen v noci" a „Trochu jiném festivalu" přišli letošní „Česko-slovenské hudební slavnosti na Helfštýně."

Na festivale si tak návštěvníci zazpívali nejen oblíbené texty v našem rodném jazyce, ale i ve slovenštině s kapelou Desmod či zpěvačkou Katarínou Koščovou.

První tóny na hlavní rockové stage zazněly již ve třináct hodin a hrálo se až do půl druhé ráno, kdy festival zakončili před stále početným publikem beňovští Tchoři. Rozlehlé dolní nádvoří hradu porostlé trávou nabízelo také spoustu místa k sednutí či lehnutí, odpočinku a osvěžení dobrým pitím či jídlem. Jako na každém správném letním festivale nechybělo ani točené pivo a grilované speciality.

Celkem devět kapel, mezi kterými nechyběla seskupení Ten Sticks, Penzistor, Nohow, Bústr, Spocená uklízečka či Free Fall, bylo zárukou skvělé rockové zábavy po celý den.

Rockový Helfštýn 2012

Akustická scéna nabídla i slovenskou superstar

Akustická stage na horním nádvoří hradu je novinkou z minulého roku. Oproti hlavnímu pódiu je koncipovaná jako multižánrová a dává tak možnost zahrát si na festivale nejen kapelám odlišného ražení, ale také nováčkům v hudebních vodách. V sobotních odpoledních hodinách vystoupila na takzvaném kravařském nádvoří také první slovenská superstar Katarína Koščová a s ní kapely D.U.B.music, Arrhythmia, Pohoda5 a Bumbrlíci z pomerančové zahrady.

„Akustická scéna je mnohem klidnější, láká k posezení a oddychu. Na Rockovém Helfštýně se mi ale líbilo všude. Desmod byli podle mě nejlepší, i když je moc neznám. Navíc jsem stál v kotli a náramně si to užil," zhodnotil své zážitky jeden z návštěvníků, Pavel Režný.

Spokojenost s hudebním výběrem a festivalovou pohodou potvrdily i čísla. Již kolem osmé hodiny večerní hrad navštívilo přes tisíc návštěvníků.

„Do konce letošního ročníku očekáváme přes 1300 příchozích, možná i víc," řekl Přerovskému a hranickému deníku hlavní pořadatel Ondřej Kanovský.

Rockový Helfštýn 2012

Jak festival vznikl?

Ten prozradil i okolnosti vzniku festivalu.

„Rockový festival byl nápad mojí mámy Ireny Kanovské. Založili jsme společně uměleckou agenturu Ageum a shodou náhod nám ředitel Muzea Komenského v Přerově nabídl, zda-li bychom akci nechtěli konat v rámci Muzejních nocí na Helfštýně. Celý festival byl původně koncipován pro rodiny s dětmi jako podpora přerovských kapel. Tato myšlenka zůstala dodnes, i přestože se nám podařilo hned na první ročník pozvat třeba i Horkýže Slíže," dodal.

Autor: JAN TOMEŠEK