Přemýšlíte, kde v České republice strávit prázdniny, a rozhodujete se i podle toho, jaké budete mít při dovolené počasí?

Chcete-li si užít řadu tropických dnů s teplotou nad třicet stupňů Celsia, jeďte do Brna či do jeho okolí.

Toužíte-li naopak po relativním chladu a nějakém tom dešti, zamiřte (celkem logicky) na hory. Třeba na deštivou Lysou horu či větrnou Milešovku.

Chata
Dovolená našinců: na chalupě ve středních Čechách nebo u moře v Chorvatsku

Žít a potit Brno

Deník ve spolupráci s projektem Česko v datech zanalyzoval červencové a srpnové počasí na desítce meteorologických stanic, jejichž naměřené údaje dává Český hydrometeorologický ústav volně k dispozici.

Co se ukázalo?

Třeba to, že v Brně-Tuřanech naměřili od roku 1981 do loňska o každých prázdninách v průměru 11 tropických dnů. Ale třeba během horkého léta roku 2015 jich bylo hned 32.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Tisíciletí českých měst a vesnic. Kdy jsou poprvé zmíněny v písemných pramenech?

Brno pak mezi desítkou stanic s veřejně dostupnými daty dominuje i v nejvyšších maximálních teplotách, které se o prázdninách šplhá v průměru na 25,5 stupně Celsia.

Moravská metropole pak vede i v množství prázdninového slunečního svitu: denně 8,1 hodiny.

Absolutní teplotní rekord ale nedrží Brno, nýbrž středočeské Dobřichovice. Tam v srpnu roku 2012 ukázaly teploměry 40,4 stupně.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Kde se člověk ochladí

Pokud se potíte už jen při představě letních tropů, vyrazte za relativním chladem do kopců. „Na horách bývá v průměru podstatně chladněji než v nížinách, třeba na Lysé hoře (1322 metrů nad mořem) je o sedm osm stupňů Celsia méně než v Brně (241 metrů nad mořem),“ poznamenává Irena Honsnejmanová, analytička Česka v datech.

Houby a borůvky. Ilustrační foto.
Češi jsou mistři ve sběru hub i borůvek. Z lesů si odnesli plody za 6,6 miliardy

Na zmíněné Lysé hoře vás také velmi pravděpodobně zchladí déšť. V předchozích letech tam pršelo průměrně ve 30 ze 62 prázdninových dnů.

A chcete-li se nechat pořádně ofouknout, zamiřte do Českého středohoří, konkrétně na Milešovku, největrnější horu Česka.

Jak (možná) bude

A kdy si vzít volno? „Podle statistik panuje nejstabilnější počasí s teplotami na koupání v přelomových týdnech července a srpna,“ řekla už dříve Deníku meteoroložka Dagmar Honsová.

Cyklista
Nešvary českých cyklistů: jezdí a umírají bez přileb. A když bourají, tak namol

Český hydrometeorologický ústav v aktuálním výhledu počasí do poloviny prázdnin tvrdí, že nejteplejší bude druhý červencový týden, naopak ten poslední se jeví jako nejchladnější.