VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šumperk zažil první Sousedskou žranici

Šumperk – Neobvykle živo bylo v sobotu 12. září v centru Šumperka. Konal se první ročník food festivalu s názvem Sousedská žranice. Prostor v ulicích v ulicích Na hradbách, Polské a na parkovišti u tiskárny Grafotyp zaplnily zástupy lidí, stánky a burgery, grilovaným prasátkem či kvalitními víny byly po celý den o obležení.

13.9.2015
SDÍLEJ:

Na gastronomickém festivalu bylo živo.Foto: DENÍK/Hana Kubová

„Myšlenkou festivalu je nejen se dobře najíst, ale také se potkat se svými kamarády, známými a společně zažít příjemné chvíle," uvedl organizátor Jiří Giesel mladší, který v centru města provozuje malou kavárnu.

Návštěvníci měli z čeho vybírat, kromě toho, že se prezentovali šumperské restaurace, také byla k mání mezinárodní kuchyň, jídla vařili cizinci, kteří ve městě žijí.

„Jsem docela nadšená, sešla jsem se tu s řadou známých, tak jsme poseděli i vína a také si dali nějaké dobroty. Doufám, že se akce nekoná v Šumperku naposledy," řekla Jitka Nováková ze Šumperku, která na akci přišla s rodinou. Pro děti navíc organizátoři připravili doprovodný program, mohly si zařádit na skákacím hradě či nechat si pomalovat obličej.

Jedním z těch, který zájemcům nabídl své produkty, byl také devětadvacetiletý Adam Lehar ze Šumperku. Bylo od něj možné ochutnat domácí čokoládu s chilli papričkami. Různé odrůdy pálivých paprik si sám pěstuje a také s recepty různě experimentuje. „Zajímavá je například švestková omáčka dochucená chilli papričkami, je to velmi pikantní příloha třeba ke grilovanému masu," pochlubil se Adam Lehar, který by někdy jednou rád nabízel své produkty ve vlastním obchodě.

„Začínal jsem s bylinkami, ty doma vypěstované se nedají srovnat s těmi, co se seženou v marketech. Nyní se zaměřuji na chilli papriky, je jich spousta odrůd, některé jsou velmi ostré. Zkusil jsem si z nich vyrobit také mast, když jsem drť přidal do vazelíny. Mastička je taková hřejivá," přiblížil Adam Lehar.

Pořadatel Jiří Gisel ml. je s účastí na první šumperské sousedské žranici spokojený. „Známí mi říkají, že bychom takový podnik mohli pořádat každý týden, ale to bychom asi nezvládli. Ale uvažujeme, že podobná akce v menším vydání by se mohla konat před vánocemi," slíbil Jiří Giesel.

Autor: Hana Kubová

13.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Živelný den na Sluňákově
36

Živelný den na Sluňákově nabídl foukanou i čerstvý chléb z pece

Trenér Slovanu Liberec David Holoubek (vlevo) a trenér Sigmy Olomouc Václav Jílek
19

Olomouc, nebo Liberec? Hřebíkovi učni si to rozdají o pohárovou Evropu

V Olomouci vyrostou dvě nové zastávky MHD, další opraví

Autobusovou zastávku na Nové Ulici dostanou Olomoučané ještě letos, město do ní plánuje investovat v rámci opravy chodníků v Dvořákově ulici.

Mňam. Čokoládový festival v Olomouci nabízí spoustu dobrot

/VIDEO/ Největší sladká událost v České republice v pátek odstartovala v olomouckém obchodním centru Šantovka, až do neděle nabízí bohatý program a také řadu specialit, a to nejen čokoládových.

Exekutoři dražili zabavenou škodovku ze 70. let. Cena způsobila poprask

V pátek 16. února se v Čekyni uskutečnila dražba movitých věcí, kterou každý měsíc pořádá Exekutorký úřad Lukáše Jíchy. Páteční dražba byla ale unikátní v tom, že se na seznamu dražených věcí objevil modrý historický veterán „čtyřdvéřák“ Škoda 110 L z československé automobilky Automobilové závody, n.p.

Trenér Jílek: Evropa? Mým cílem je první pětka v lize

Natěšení vrcholí, fotbalová Sigma začne jarní část HET ligy už v neděli.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT