VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šumperk zažil první Sousedskou žranici

Šumperk – Neobvykle živo bylo v sobotu 12. září v centru Šumperka. Konal se první ročník food festivalu s názvem Sousedská žranice. Prostor v ulicích v ulicích Na hradbách, Polské a na parkovišti u tiskárny Grafotyp zaplnily zástupy lidí, stánky a burgery, grilovaným prasátkem či kvalitními víny byly po celý den o obležení.

13.9.2015
SDÍLEJ:

Na gastronomickém festivalu bylo živo.Foto: DENÍK/Hana Kubová

„Myšlenkou festivalu je nejen se dobře najíst, ale také se potkat se svými kamarády, známými a společně zažít příjemné chvíle," uvedl organizátor Jiří Giesel mladší, který v centru města provozuje malou kavárnu.

Návštěvníci měli z čeho vybírat, kromě toho, že se prezentovali šumperské restaurace, také byla k mání mezinárodní kuchyň, jídla vařili cizinci, kteří ve městě žijí.

„Jsem docela nadšená, sešla jsem se tu s řadou známých, tak jsme poseděli i vína a také si dali nějaké dobroty. Doufám, že se akce nekoná v Šumperku naposledy," řekla Jitka Nováková ze Šumperku, která na akci přišla s rodinou. Pro děti navíc organizátoři připravili doprovodný program, mohly si zařádit na skákacím hradě či nechat si pomalovat obličej.

Jedním z těch, který zájemcům nabídl své produkty, byl také devětadvacetiletý Adam Lehar ze Šumperku. Bylo od něj možné ochutnat domácí čokoládu s chilli papričkami. Různé odrůdy pálivých paprik si sám pěstuje a také s recepty různě experimentuje. „Zajímavá je například švestková omáčka dochucená chilli papričkami, je to velmi pikantní příloha třeba ke grilovanému masu," pochlubil se Adam Lehar, který by někdy jednou rád nabízel své produkty ve vlastním obchodě.

„Začínal jsem s bylinkami, ty doma vypěstované se nedají srovnat s těmi, co se seženou v marketech. Nyní se zaměřuji na chilli papriky, je jich spousta odrůd, některé jsou velmi ostré. Zkusil jsem si z nich vyrobit také mast, když jsem drť přidal do vazelíny. Mastička je taková hřejivá," přiblížil Adam Lehar.

Pořadatel Jiří Gisel ml. je s účastí na první šumperské sousedské žranici spokojený. „Známí mi říkají, že bychom takový podnik mohli pořádat každý týden, ale to bychom asi nezvládli. Ale uvažujeme, že podobná akce v menším vydání by se mohla konat před vánocemi," slíbil Jiří Giesel.

Autor: Hana Kubová

13.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
25

Kam o víkendu? Na zabíjačku, tancovačku i vláčky

Sigma - Sparta 1:0, květen 1998. Marek Heinz (vlevo) v souboji s Petrem Papouškem ze Sparty
8

Kdy Sigma doma porazila Spartu? Hrála tehdy v pruhovaném a rozhodl Heinz

Pirát z Olomouce je ve vedení Sněmovny. Nesmím přibrat, usmívá se Vojtěch Pikal

ROZHOVOR / Místopředseda Pirátské strany Vojtěch Pikal z Olomouce byl také zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Audi odstřelilo volkswagen v protisměru, tři zranění

Tři lidé se zranili při nehodě, která se stala ve čtvrtek 23. listopadu v osadě Bergov u Javorníku. 

V Jeseníku chystají celoroční sáňkařskou dráhu, unikátní ve střední Evropě

Sáňkaři z Jeseníku se přiblížili svému cíli vybudovat přírodní sáňkařskou dráhu. Ta nad městem v druhé polovině minulého století stávala a na závody se do Jeseníku sjížděly sáňkařské špičky z Česka i okolních států.

Překvapilo mě, že řidiči jeli dál, vzpomínal oceněný hasič

Medaili Za záchranu lidského života dnes převzal z rukou hejtmana Ladislava Oklešťka třiatřicetiletý Roman Grosič z Jeseníku. V červnu letošního roku neváhal poskytnout první pomoc cyklistce, která se těžce zranila při pádu na silnici v Jeseníku. Ocenění ho potěšilo a jak uvedl, udělal v tu chvíli něco, co považoval za povinnost.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT