„Myšlenkou festivalu je nejen se dobře najíst, ale také se potkat se svými kamarády, známými a společně zažít příjemné chvíle," uvedl organizátor Jiří Giesel mladší, který v centru města provozuje malou kavárnu.

Návštěvníci měli z čeho vybírat, kromě toho, že se prezentovali šumperské restaurace, také byla k mání mezinárodní kuchyň, jídla vařili cizinci, kteří ve městě žijí.

„Jsem docela nadšená, sešla jsem se tu s řadou známých, tak jsme poseděli i vína a také si dali nějaké dobroty. Doufám, že se akce nekoná v Šumperku naposledy," řekla Jitka Nováková ze Šumperku, která na akci přišla s rodinou. Pro děti navíc organizátoři připravili doprovodný program, mohly si zařádit na skákacím hradě či nechat si pomalovat obličej.

Jedním z těch, který zájemcům nabídl své produkty, byl také devětadvacetiletý Adam Lehar ze Šumperku. Bylo od něj možné ochutnat domácí čokoládu s chilli papričkami. Různé odrůdy pálivých paprik si sám pěstuje a také s recepty různě experimentuje. „Zajímavá je například švestková omáčka dochucená chilli papričkami, je to velmi pikantní příloha třeba ke grilovanému masu," pochlubil se Adam Lehar, který by někdy jednou rád nabízel své produkty ve vlastním obchodě.

„Začínal jsem s bylinkami, ty doma vypěstované se nedají srovnat s těmi, co se seženou v marketech. Nyní se zaměřuji na chilli papriky, je jich spousta odrůd, některé jsou velmi ostré. Zkusil jsem si z nich vyrobit také mast, když jsem drť přidal do vazelíny. Mastička je taková hřejivá," přiblížil Adam Lehar.

Pořadatel Jiří Gisel ml. je s účastí na první šumperské sousedské žranici spokojený. „Známí mi říkají, že bychom takový podnik mohli pořádat každý týden, ale to bychom asi nezvládli. Ale uvažujeme, že podobná akce v menším vydání by se mohla konat před vánocemi," slíbil Jiří Giesel.