Jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu je strojírensko – metalurgická skupina UNEX. V letech 2008 až 2010 z bran závodů odcházelo na úřad práce několik desítek zaměstnanců.

Na konci loňského roku však ze společnosti zněly pozitivní zprávy.

„Skupina UNEX úspěšně překonala pokles výroby způsobený krizí v letech 2008 až 2010 a opět dosahuje dobrých výsledků. Objem smluvních zakázek pro příští období dává reálnou šanci, že by rok 2012 mohl být nejúspěšnějším rokem v novodobé historii firmy,“ mínil nový generální ředitel skupiny Karel Kalný, který do konce minulého roku zastával post finančního ředitele.
„Petr Kalivoda, který skupinu UNEX řídil v uplynulých devíti letech, uplatní své zkušenosti v pozici předsedy dozorčí rady akciových společností UNEX i Moravské železárny,“ dodal ke změně vedení Boris Keka, tiskový mluvčí UNEXu.

UNEX hledá svářeče a strojaře

Podobný pozitivní komentář na současný stav přišel ze společnosti Edwards, která sídlí v Lutíně.

„Společnost má zajištěnou zakázkovou náplň v obou svých hlavních strategických jednotkách – výrobě vakuových vývěv pro průmyslové použití a pro pokročilé vědecké aplikace – a neočekává výraznější výkyvy, které by měly mít za následek snižování stavu zaměstnanců,“ uvedl Jan Vymazal, generální manažer.

Obě jmenované firmy nabízejí řadu volných pracovních pozic.

Edwards nabízí pracovní místa kvalifikovaným pracovníkům v technických profesích, a to jak dělnických, tak především inženýrských.

„UNEX v letošním roce neplánuje nějaké zásadnější propouštění, naopak trvá zájem o nábor zaměstnanců v řadě dělnických profesí. V poptávce firmy jsou dnes především odborné profese svářečské a strojařské,“ sdělil Keka.

V Lutíně přistaví dílny a přiberou lidi

Do února příštího roku se rozrostou výrobní plochy v další společnosti sídlící v průmyslovém areálu v Lutíně.

Firma John Crane Sigma zvětší svůj závod o zhruba 1600 metrů čtverečních, což je zhruba čtvrtina hrací plochy Androva stadionu.

V loňském roce společnost přibrala osmdesátku nových zaměstnanců. A nábor nových bude pokračovat. Konkrétně se jedná o místa pro obráběče kovů, dělníky v montáži, konstruktéry, či nákupčí.

„Naše výroba je výrazně závislá na kvalifikovaných zaměstnancích, kteří jsou připravení podávat maximální výkon v měnících se podmínkách. Máme to štěstí, že se nám daří takový tým vytvářet a udržovat, i když se už blížíme počtu 400 zaměstnanců,” sdělila Jana Štěpánková, manažerka lidských zdrojů ve jmenované společnosti.

Podle generálního ředitele John Crane Sigma Stanislava Štafy pozici i ostatních firem ovlivňuje řada faktorů.

Mezi nimi je například vztah zahraničního vlastníka k vývoji za hranicemi, celková poptávka po výrobě v Evropě a tlak na produktivitu. Posílení dodávky výrobků je cesta, jak si udržet co nejpevnější místo na trhu.

„John Crane Sigma prošla minulým rokem poměrně úspěšně. Cenová politika a struktura výrobků nám sice neumožnila dramaticky zvyšovat tržby, pokračovali jsme ale v procesu revize struktury nákladů, využili možností k posílení naší pozice v dodávkách pro skupinu John Crane včetně náboru lidí na různé pracovní pozice,“ sdělil Štafa s tím, že v dalším období bude rozhodující dokončení investičních akcí započatých koncem minulého roku.

Finanční ředitel společnosti Stanislav Hájek podtrhl, že firma dlouhodobě naplňuje očekávání svých vlastníků na spolehlivost dodávek, jejich kvalitu a cenu.

„To nám dává příležitosti k dalšímu rozvoji a expanzi při snaze skupiny snižovat náklady v dodavatelském řetězci při začínajícím poklesu trhů v Evropě i ve světě. V posledních letech jsme díky tomu byli schopni neustále navyšovat kapacitu výroby a s tím i počty zaměstnanců,“ doplnil Hájek.