Diskuze o sjezdovce vzbudila zájem také u vedení města. Chystá se vytvořit speciální skupinu, která plán prověří.

Brno tak poté, co se pod petici za sjezdovku podepsalo přes patnáct set lidí, mění svůj postoj.

Ještě před dvěma týdny se stavěli jeho zástupci k projektu rezervovaně.

„Sjezdovku bychom tady rádi měli. Projekt je ale nedopracovaný. Sestavíme proto pracovní skupinu, která se nápadem bude detailně zabývat," uvedla v pondělí náměstkyně primátora Klára Liptáková.

Autor návrhu brněnský podnikatel Pavel Trčala dříve žádal magistrát, aby mu pomohl získat pozemek na kopci Chochola nad Roklí u brněnské přehrady.

Náměstkyně primátora Liptáková ovšem ještě před dvěma týdny upozorňovala, že město nemá vhodné pozemky na jeho výměnu s Lesy České republiky.

Pokud pracovní skupina zjistí, že je projekt pro Brno skutečně výhodný, začne město zjišťovat, jak získat nejvhodnější pozemek. „Poté vypíšeme výběrové řízení na provozovatele areálu," podotkla Liptáková.

Zdroj: Youtube

Bez strachu o sníh

Trčala je přesvědčený, že vhodný svah je právě ten u přehrady.

„Je dostupný. Leží blízko vody nutné pro umělé zasněžování. Díky tomu nebude problém s nedostatkem sněhu," řekl podnikatel.

Strach o sníh nemá ani amatérský lyžařský závodník Jakub Netek.

„Z Brna jsem jezdil trénovat do Uherského Hradiště, které má podobné podmínky jako Brno. Lyžovalo se tam každý rok," uvedl lyžař.

Také správce lyžařského areálu v Němčičkách na Břeclavsku Jaroslav Stávek je přesvědčený, že je možné úspěšně provozovat sjezdovku na jižní Moravě.

„Je nutné mít zapálené lidi, kteří tomu věnují spoustu práce. Důležité jsou také peníze," podotkl Stávek.

Podle něj je navíc nutné najít pro areál uplatnění i mimo lyžařskou sezonu.

„V létě chceme sjezdovku využívat jako dráhu pro horské cyklisty na speciální závody," doplnil k tomu Trčala.

Odpůrci projektu se ale obávají, aby kvůli sportu netrpěla příroda. Spoléhají na Lesy České republiky, že stavbu zakáží. „Žiju tady sedmdesát let. Podobných nápadů byly desítky. Vždy padly. Očekávám to i teď. Správce lesa to nepovolí," je přesvědčený Lubomír Strážnický.

Státní podnik zatím opravdu pozemek nechce prodat ani pronajmout. Trčala proto požádal ministerstvo zemědělství o výjimku pro sportovní využití svahu. Nechce se totiž spoléhat na město, než projekt prozkoumá a vhodný pozemek zajistí.