Pouze v Praze má šanci na Babišův „skalp“ TOP 09. Strana, jejíž nejviditelnější tváří je Miroslav Kalousek, nicméně uspěje pouze v případě, pokud jí hodí lístek všichni voliči, kteří to nyní zvažují.

SANEP totiž v průzkumu zkoumal volební potenciál, tedy maximální hypotetický zisk strany či hnutí v případě, že se k nim přikloní všichni váhající voliči.

Pokud se šance politických subjektů budou hodnotit jen podle rozhodnutých voličů, pak babišovci zvítězí i v metropoli. Podle průzkumu je bude každopádně volit 13 procent Pražanů. Kalouskovce jen necelých jedenáct.

Výjezdní zasedání vlády v Ostravě. Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka před začátkem tiskové konference.
Předvolební průzkum: Lidé váhají. Nadále vede ANO, ČSSD se však vzmáhá

V počtu rozhodnutých voličů ostatně dominuje Babišovo hnutí i v dalších krajích – a to už bez výjimky.

To ostatně potvrdil i včera zveřejněný celorepublikový průzkum, dle nějž chce stůj co stůj hodit lístek hnutí ANO téměř 17 procent Čechů, Moravanů a Slezanů. Druhým sociálním demokratům a třetím komunistům zhruba deset procent.

Volební potenciál stran a hnutí v krajíchZdroj: DENÍK

Jak ale uvádějí analytici agentury SANEP, hlavní slovo v letošních sněmovních volbách budou mít nakonec váhající voliči, kteří nyní stále zvažují více možností, ke komu se přiklonit. Na jejich rozhodnutí budou mít do značné míry vliv předvolební kauzy i debaty lídrů.

Ilustrační foto
V Česku se více lidí se hlásí k pravici, než k levici, ukázal průzkum

Tito váhaví voliči podle SANEPu stále častěji začínají uvažovat o hlasu pro SPD či Piráty, Zelené a Starosty.„Z těchto stran má však v tuto chvíli z pohledu rozhodnutého voličského elektorátu největší šance na úspěch pouze SPD,“ tvrdí Oldřich Zajíc, šéf SANEPu.

V případě pravicově orientovaných voličů se vedle ODS a TOP 09 nejčastěji vyskytují jako alternativa Realisté a v menší míře Svobodní.