KSČM na Přerovsku vyhrála a získala 25,78 %, druhá skončila ČSSD se 24,59 %, třetí skončila Koalice pro Olomoucký kraj se starosty s 11,88 % a až čtvrtá ODS (9,76 %).

VOLBY v Ol. kraji podrobně: VÝSLEDKY a KOMENTÁŘE

V Přerově a Hranicích KSČM vyhrála, v Lipníku a Kojetíně skončila v těsném závěsu za sociálními demokraty. Volební účast byla nízká a dosáhla pouze 33,86 procent.

V Hranicích komunisté krajské volby zcela ovládli a skončili s náskokem čtyř procent před druhou ČSSD.

KSČM získala v Hranicích 25,9%, ČSSD pak 21,2 %. Třetí byla překvapivě Koalice pro Olomoucký kraj se starosty (14,96 %) a až čtvrtá ODS s 10,05 %

Sociální demokracie zvítězila se 30,12 procenty v Kojetíně. Druzí komunisté jí ale šlapali na paty a získali 25,95 %. Třetí byla ODS se 12,90 procenty.

Do oranžovo-červené barvy se zahalil i jindy pravicový Lipník. ČSSD tu vyhrála se 25,46 procenty, druzí byli komunisté se 24,71 %, třetí Koalice pro Olomoucký kraj se starosty (12,34 %) a až čtvrtá ODS se 9,44 %.

Asi nejnapínavější souboj se odehrál v Přerově, kde zvítězili komunisté, ale sociální demokraté se na ně neustále dotahovali. Nakonec v Přerově KSČM získala 25,91 % a druhá ČSSD 25,20 %. Třetí byla Koalice pro Olomoucký kraj se starosty (10,58 %) a čtvrtá ODS (9,24 %).

ČSSD čekala lepší výsledek

Komunisté jsou s výsledky krajských voleb spokojení.

„Potěšilo nás hlavně to, že jsme vyhráli v polovině obcí na Přerovsku. Lidé dali ve volbách jasně najevo, že to, co předváděly předchozí vlády v posledních dvaadvaceti letech, pro ně není to pravé ořechové. Řadu regionů trápí vysoká nezaměstnanost, lidé mají sociální problémy. Víme to, protože do těchto obcí jezdíme a s lidmi mluvíme," zhodnotil šéf okresní a krajské KSČM Ladislav Mlčák.

Sociální demokraté prý na Přerovsku očekávali lepší výsledek.

„Na krajské úrovni jsme zvítězili. Trochu mě ale mrzí výsledek za okres Přerov, kde nás komunisté těsně předběhli. Už z předvolebních výzkumů ale bylo jasné, že komunisté posilují," komentoval výsledky šéf přerovské ČSSD Václav Zatloukal.

Lidovci slaví, ODS smutní

Nadšeni z výsledků jsou lidovci.

„Ani v optimistických variantách bych nevěřil, že budeme mít nad deset procent. V některých obcích máme dokonce lepší výsledek než ve městech – v Hustopečích jsme měli přes 40 procent, vyhráli jsme i v Rokytnici a Citově," řekl lídr Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty Marian Jurečka.

Zklamaná je naproti tomu ODS.

„Výsledek voleb je dán a je otázka, jak dopadne vyjednávání na krajské úrovni. Důvod k oslavám to ale určitě není," řekl šéf přerovského sdružení ODS Michal Zácha.

Protest: velký počet neplatných lístků

Krajské volby měly podle Miloslava Pospíšila z olomoucké pobočky Českého statistického úřadu několik zvláštností.

„Tou hlavní byl konkrétně v Přerově velký počet neplatných hlasovacích lístků. V některých okrscích jich bylo až 70 procent. Členové komisí nám řekli, že mnozí lidé vhazovali do uren buď prázdné obálky nebo přetržené hlasovací lístky," řekl.

Je tedy dost možné, že chtěli tímto způsobem vyjádřit svůj nesouhlas s tím, co se v zemi děje.

Hučín: Lidé byli otrávení a nešli volit

Podle politologa Pavla Šaradína není vítězství levice v Olomouckém kraji, a to zejména na Přerovsku, kde je vysoká nezaměstnanost, překvapením.

„Ukazuje se, že KSČM není na levém spektru zapomenutá," zhodnotil výsledky voleb Pavel Šaradín a dodal, že svou roli sehrála i nižší účast.

K volbám totiž na Přerovsku přišli většinou staří lidé, a právě ti zřejmě rozhodli jejich výsledek.

„Výsledek jasně ukázal, že své voliče ztratily všechny velké strany, s výjimkou komunistů. Jejich příznivci jsou totiž loajální a přijdou pokaždé. Vítězství KSČM v Přerově je ale pro mě, nezastírám, překvapením," řekl.

A co říká na výsledky voleb zapřísáhlý odpůrce komunistů z Přerova Vladimír Hučín?

„Vládnoucí strany bohužel vytvořily podhoubí pro to, aby byli lidé otrávení a nešli k volbám. Nebezpečí návratu občanů ke komunismu bohužel vládnoucí strany podcenily," konstatoval.