Na všudypřítomnou kolonu, která se líně vleče Přerovem, už si lidé pomalu zvykli. Po uzavření dvou frekventovaných tepen u nádraží – Husovy a Kojetínské už se před ní ale nedalo uniknout vůbec nikam.

Auta se štosovala na Velkých Novosadech, v Komenského a v Palackého ulici, ale i na Velké Dlážce. Něco takového už řidiči dlouho nezažili.

Pro vysvětlení toho, co v ulicích Přerova úderem pondělního rána nastalo, stručné shrnutí situace. Šoférům se sice mírně ulevilo po zprůjezdnění Dvořákovy ulice, která se spravovala minulý týden, stále ale zůstává uzavřená cesta z Přerova na Prosenice.

Mimo provoz jsou nadále i některé ulice centru – a to kvůli stavbě jižního předpolí Tyršova mostu. Nikoho proto nepřekvapí, že po uzavření dvou nejvytíženějších komunikací – Husovy a Kojetínské, doprava zkolabovala.

Dopravní zácpy v Přerově - Komenského ulice

Komenského ulice. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Dopravní zácpy v Přerově - Palackého ulice

Palackého ulice. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Situace v Přerově je kritická a bude nejméně do středy. Město je ucpané a jen stěží průjezdné. Radíme proto řidičům, ať se městu raději vyhnou," shrnul zástupce šéfa Dopravního inspektorátu v Přerově Petr Vařecha.

Strážci zákona vyrazili do ulic už v časných ranních hodinách a na nejkritičtějších místech řídili celý den dopravu ručně. Provoz usměrňovali na křižovatce Velké Novosady a Komenského, dále v Palackého ulici, na Velké Dlážce a v Předmostí.

Uspořádala jsem soukromý závod se šoférem auta, který stál ve frontě v nemilosrdně ucpané ulici Velké Novosady. Bez většího úsilí jsem jeho vůz pohodlně předběhla, a zatímco on ještě čekal na zelenou na křižovatce, já už mířila do Palackého. S auty je v těchto dnech docela snadné soutěžit. Chodec je totiž jasným vítězem.

Dopravní kolaps v Přerově

Průjezd Přerovem: i čtyřicet minut

Až čtyřicet minut v koloně si museli vystát řidiči, jedoucí od Olomouce na Přerov. Kokorský kopec byl totiž doslova ucpaný auty. „Snažíme se regulovat semafory tak, aby ten nejrizikovější směr měl co nejdéle zelenou," vylíčil jeden z policistů. Ani toto opatření ale lepší průjezdnosti Přerovem výrazně nepomohlo.

„Kilometrový úsek městem už jedu asi dvacet minut a kolona se skoro nehýbe. Nějaký průpich tady u nádraží nepomůže, jedinou možností je obchvat," pokrčil rameny jeden z řidičů Robert Zálešák, který mohl z otevřeného okénka bez problémů díky rychlosti, s níž se kolona pohybovala, poskytovat rozhovory.

Dopravní kolaps v Přerově

„Po uzavření Husovy ulice jedou veškeré tranzity od Olomouce a Lipníku ve směru na Zlín a Kroměříž jen po jediné trase. Přes Polní, Tržní, Velké Novosady, Komenského, 17. listopadu a 9. května. Jak to potom asi má na silnicích vypadat?," zeptal se Jindřich Slouka z Přerova.

Ten líčil, že byla brzy ráno doprava katastrofální na všech příjezdech do města – jak ve směru od Kojetína a Tovačova, tak od Olomouce, Bystřice pod Hostýnem nebo od Hulína.

Had, táhnoucí se celým Přerovem, ale nebyl žádnou selankou ani pro chodce. Zoufalí řidiči ve snaze popojíždět co nejrychleji totiž místy ignorovali přechody pro chodce. „Je to o život. Raději nevycházet z domu. Řidiči chtějí dohonit, co zameškali v kolonách, a tak si člověk musí dávat pozor, aby jim nevlítl pod kola," rozčilovala se starší žena.

Co čeká řidiče?

Úplná uzavírka Husovy ulice a částečná Kojetínské potrvají až do středy 13. června. Zatímco ještě v pondělí mohly Husovou ulicí projíždět alespoň autobusy, v úterý 12. a ve středu 13. června už se místem nedostanou ani autobusové spoje.

„Linky městské hromadné dopravy budou v úterý a ve středu vynechávat dvě zastávky – Kojetínská – Tesco a Pivovar, a to v obou směrech. Objízdná trasa povede z autobusového nádraží kolem Prioru, na Šířavu a po Komenského ulici," nastínil Tomáš Brada ze společnosti Dopravní a logistická v Přerově. Podle přepravce bylo pondělí zatěžkávací zkouškou trpělivosti řidičů i cestujících městské hromadné dopravy.

„Teprve dnes se v plné síle ukázalo, co dokáže jedna uzavírka v Přerově. Některé autobusové spoje nabraly až čtyřicetiminutové zpoždění," konstatoval Tomáš Brada

Už od úterý se musejí připravit na improvizaci také chodci. „V následujících dvou dnech nebude možné přejít přes Husovu ulici, a to z důvodu pokládky povrchu vozovky. Lidé, kteří spěchají na vlak, tedy musejí počítat s možností zdržení kvůli obcházení stavby," doplnila Iva Ratiborská z odboru dopravy přerovského magistrátu.

Oprava Husovy ulice ulehčí chodcům

Krajské silnice v Husově a Kojetínské ulici čeká v průběhu uzavírky oprava a pokládka nového povrchu, investorem stavby je přitom Ředitelství silnic a dálnic. Změnu k lepšímu pocítí i chodci na nebezpečném přechodu na rohu Husovy a Kojetínské ulice, o kterém nedávno informoval Přerovský a hranický deník. Vozovka se totiž rozšíří tak, aby měla projíždějící nákladní auta dostatečný manévrovací prostor v zatáčce. Současně s tím se má provést i úprava chodníku.

Opravy v Husově ulici u nádraží v Přerově