„Máme z toho obrovskou radost. Ocenění od poroty nás těší o to víc, že se odborníci shodli, že letos byly v soutěži nejpropracovanější projekty za všech jejích pět dosavadních ročníků," těší Lukáše Drlíka.

Pochvaluje se, že díky účasti v soutěži se dostali více do povědomí lidí, ale i účast na seminářích, kde jim odborníci přednášeli o různých oblastech podnikání. „Dozvěděli jsme se spoustu důležitých informací," dodává Lukáš Drlík.

Nápad na založení Levandulové biofarmy přišel poté, co zdědil v Bezděkově statek pro prarodičích. Práce na poli ho i partnerku baví, tak chtěli pokračovat v rodinné tradici.

Levandulová farma u Bezděkova.Loni na podzim vysázeli první sazenice voňavých bylinek. Dnes je pole na okraji vesničky poseté tisíci modrofialových květů. Až se levandule rozrostou, bude to tu připomínat francouzskou Provence, kde se ostatně nechali inspirovat.

Pěstování levandulí přitom není jednoduché, protože vše dělají v bio kvalitě. „Nechceme používat žádnou chemii, takže musíme rostlinky hodně okopávat a plít. Když jsou malé, potřebují také hodně zalévat. Ale až levandulové pole rozšíříme, bude to zase náročnější na sklízení a sušení," vysvětluje majitel Levandulového statku.

Naráží přitom na to, že na podzim mají na poli přibýt další dva tisíce mladých sazenic. Spolupracují přitom s odborníkem na levanduli Karlem Duškem z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Olomouci, kde ze semínek předpěstovávají malé rostlinky.

Levandule najde uplatnění v kosmetice i jako potravinářský produkt. Koření a sirup podnikatelé používají ve své Levandulové kavárně, kterou otevřeli v Zábřehu. Přidávají je do kávy, čaje, limonád i dezertů. V limitované edici pak vyrábějí v akreditované laboratoři i svou kosmetiku.

Díky úspěchu v soutěži Rozjezdy roku se mohou těšit na odměnu sto tisíc korun na rozvoj svého podnikání. Získali také balíček služeb od partnerů soutěže v hodnotě dalších osmnácti tisíc.