Seděl jsem s ním na dřevěných lavicích pod střechou občerstvení. Kousek od nás se rozprostírala nově upravená pláž z drobných kamínků. V tropickém dopoledni se na ní slunily převážně skupinky mladých párů. K rybníku ale dorazilo i několik rodin s dětmi. U břehu skotačilo pár capartů s nafukovacími rukávky na rukou.

Na plováku šlapadla, které je ve výbavě půjčovny loděk, seděl starší muž a nohy si máčel ve vodě. „Má tak dvaadvacet stupňů," odhadoval teplotu na mělčině.

Podhradský rybník v Plumlově

Mladíci posedávající na lavičce nad pláží se do rybníka nehrnuli.

„Voda sice vypadá čistá, ale co když si zaplaveš a potkáš dalamánek," chechtali se a gesty naznačovali, jak by se plovoucímu výkalu pocházejícímu z toalet usedlíků vyhnuli.

Splašky a kanalizace

Plumlov totiž ještě nedokončil stavbu kanalizace a do nádrže stále tečou splašky. Právě ty spolu s hnojivy, které z polí odnášejí přívalové deště, stojí za dlouhodobými problémy s přemnoženým vodním květem v Podhradském rybníku.

Právě kvůli přemnoženým cyanobakteriím jej loni na podzim nechalo Povodí Moravy vybagrovat. Povrch vyschlé nádrže pak ošetřilo vápnem a sinic, které v posledních sezonách pokaždé vyhnaly plavce z vody, díky těmto zásahům výrazně ubylo.

Voda vhodná ke koupání

„Kvalita vody je nyní podle našich měření velmi dobrá, je vhodná ke koupání," vzkázala v pondělí mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Ubezpečila, že měřit se bude několikrát do měsíce.

„Pokud by se zhoršila, tak samozřejmě oznámíme zákaz koupání," ubezpečila s tím, že hygienici Podhradský rybník nesledují, protože není oficiální nádrží ke koupání.

Podle biologa Petra Loyky, který vykonává odborný dozor nad revitalizací Podhradského rybníka, se čistá voda v rybníku udrží jen tehdy, pokud do ní nepotečou odpady z domácností a nadměrné množství živin z okolních polí.

„Pokud vím, tak Plumlov se do dalších prací na kanalizaci pustí hned příští týden," podotkl Petr Piňos. Odkanalizování obcí u přítoku se chystá a připravuje se také ozdravění krajiny, které má omezit splachy z polí.

Vzpomínky, sny a realita

Petr Piňos si přeje, aby rybník vypadal co nejlépe. „Kdysi zde kvetly lekníny. Kamarád jich pár vysadil támhle a prý se chytily," zasnil se zaměstnanec kempu.

Na stůl v kiosku pak položil kopie starých fotografií. Na snímcích z počátku minulého století popíjeli pánové v kloboucích. Dnes prý romantická kulisa zámku zrcadlícího se v hladině Podhradského rybníka láká dost cizinců.

„Nejvíc k nám začali jezdit Francouzi. Před nedávnem přijeli ve dvaceti karavanech, byli to hlavně senioři, a měli jsme tu i několik autobusů plných dětí," zmínil se Piňos.

„Ale konečně začali chodit i lidé z Plumlova," podotkl Petr Piňos, kterému postupný návrat místních dělá největší radost. (rh)