Právě tento opeřenec představuje pro vinaře při letošní sklizni největší problém.

„Kdo nemá vinohrad jakkoliv chráněný, o část sklizně určitě přijde," má jasno výkonný ředitel republikového Svazu vinařů Martin Půček.

Špačků na jižní Moravě přitom stále přibývá.

„Rok od roku je to horší. Už se to nedá uhlídat. Pořád musí ve vinohradu někdo být. Každý den tak do sedmi hodin večer," přiznal také Josef Valihrach 
z Krumvíře.

Vinaři se brání proti náletům nenasytných ptáků plynovými děly, různými atrapami dravců, sítěmi nebo za pomoci pušek myslivců. Většina opatření ovšem podle jejich zkušeností časem přestává fungovat. „Brzy si zvyknou," smutní Tetur a Valihrach mu jenom dává za pravdu.

„U nás máme mokřady 
a špačci tady řádí, že je to až neskutečné. Jenom pískání už zdaleka nestačí," zaznamenal krumvířský vinař.

Proti černošedým ptákům však mohou vinaři bojovat pouze omezenými prostředky.

„Nevím, proč se špačci pořád chrání, když je jich čím dál více. Ochránci přírody by měli zažít tu tmu, když naletí na vinici. Necháváme hrozny na červená vína pořádně dozrát, ale máme problémy je uhlídat," přiznal Valihrach.

Sklizeň je v polovině

Až na stoprocentní nárůst počtu špačků oproti minulému roku upozornil už na konci srpna v Břeclavském deníku Rovnost předseda velkobílovického mysliveckého sdružení Petr Polách. Tamní myslivci každoročně pomáhají vinařům s jejich plašením.

I přes velké špaččí řádění však vinaře podle všeho nepostihnou zdaleka takové škody jako v minulém roce po zářijových přívalových deštích.

„Ještě v srpnu to kvůli suchu nevypadalo, ale déšť, který přišel po patnáctém srpnu, úrodu kompletně zachránil. Hrozny stihly nabrat vodu 
a letošní ročník odhadujeme co do množství jako vysoce nadprůměrný," potvrdil včera Půček. Vinaři se tak na rozdíl od ostatních zemědělců, kterým vinou sucha vznikly velké ztráty, mohou radovat 
z úspěšného roku.

Letošní ročník by měl svědčit především vínům s přívlastkem. „Hrozny jsou na rozdíl od loňské úrody zcela zdravé a mají vysoký slad. Loni jsme o třicet procent úrody přišli, letos je to opravdu krásná sklizeň, ztráty budou minimální," přiblížil Velkobílovičan Milan Sedlák z rodinného vinařství stejného jména.

Ani Valihrach si nechtěl jenom stěžovat. „Hrozny jsou nádherné, cukernatost nám vyhovuje. I počasí zatím vychází," radoval se.

Vinaři jsou zatím teprve 
v polovině vinobraní. Pod střechou mají především ranější odrůdy jako Irsai Oliver, Müller Thurgau, Sauvignon 
a z červených Modrý Portugal.

„Vyhráno ještě nemáme," je si vědomý Sedlák. Vydatnější deště, které by způsobily hnití hroznů, však v nadcházejících dnech hlášené nejsou.

MICHAL HRABAL