Mezi ně patří i jednadvacetiletá Petra Čabanová (na snímku vpravo).

„Tento sport provozuji už pátý rok. Tehdy jsem přišla na konkurz do Fit and Fun Studia Ostrava. Měly jsme se naučit dvě sestavy a pak vedení vybralo několik uchazeček. Od té doby se cheerleaders věnuji naplno a stále mě to baví," říká studentka, podle které je pro tento sport důležitá ladnost pohybu i schopnost zvládnout a zkoordinovat trénované sestavy.

Petra Čabanová roztleskává i při běžných extraligových zápasech.

Umí si užít

„Fanoušci jsou ale naprosto rozdílní. Při běžných utkáních bývají nevrlí a člověk se setká i s oplzlými narážkami či nepříjemnými poznámkami. Naštěstí jsem se ještě nesetkala s agresí a ani s tím, že by musela zasahovat bezpečnostní služba," popisuje Petra Čabanová, která návštěvníky hokejového šampionátu chválí.

Pompóny tak se označují třásně, které k roztleskávačkám neodmyslitelně patří. Jedná se o lehké plastové proužky, v jejichž středu najdete ukrytou dřevěnou úchytku.

„Dá se říci, že se jedná o profesionální fanoušky. Vědí, jak se chovat, a umí si atmosféru hokejového svátku patřičně užít. Například Slováci jsou nejpřítulnější, chtějí se objímat a fotit. Zatímco třeba Bělorusové působí odtažitě," přibližuje mladá roztleskávačka.

V hale najdete cheerleaders v nastoupeném špalíru na ledě před začátkem utkání a během něj pak na schodech tribun.

„Máme nacvičeno mnoho rozličných sestav. Existuje sestava po gólu, sestava po zakázaném uvolnění a podobně. Každá je jiná, a často je důležité umět odhadnout, která přijde. Hru tedy musíme neustále sledovat a na její přerušení reagovat. Snažíme se, aby pohyby všech slečen byly přesně zkoordinovány, takže v každé řadě je jedna vedoucí, která se musí synchronizovat se mnou. Mám už hodně zkušeností, takže holky cvičí podle mě. Každopádně v hale na sebe musíme vidět, což je v davu lidí někdy problém," vysvětluje Petra Čabanová.

Nejsme mažoretky

Mladá roztleskávačka uznává, že mnoho lidí se na tuto disciplínu stále dívá skrz prsty.

„Starší generace nás často zaškatulkuje k mažoretkám, což je ale naprosto jiný sport. S negativními ohlasy jsem se párkrát setkala, ale jsem ráda, že z cheerleaders vzniká regulérní sportovní disciplína, v níž se dá i soutěžit. Hodnotí se provedení i náročnost sestav. Každopádně naše studio pod vedením choreografky Jany Svatošové se soutěží účastní minimálně, chceme se tímto sportem hlavně bavit," uzavírá Petra Čabanová.

Klára Kohutová