Detektivové dnes zadrželi bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, politiky Petra Tluchoře a Ivana Fuksu, vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou a vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula. Mezi zatčenými by měl být i Roman Boček, bývalý náměstek ministra zemědělství Petra Bendla, či ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Podle serveru Českápozice.cz existuje seznam až zhruba 30 jmen osob, na které mají vyšetřovatelé políčeno. Do akce je zapojeno až 400 policistů. Zásah proběhl i na Ministerstvu obrany a v Lesích České republiky. „Co můžu říct, je, že probíhá realizace, ale to je v tuhletu chvíli skutečně všechno," řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. „Chci zdůraznit, že realizace probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a veškeré úkony trestního řízení, které provádíme, jsou řádně povoleny v souladu se zákonem," dodal mluvčí. 

22:22 - Pro dnešní den Vám děkujeme za pozornost a od zítřejších ranních hodinách pro vás opět budeme sledovat situaci on-line.

22:20 - Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD uvedl v České televizi, že podle něj neexistuje jiné východisko než demise vlády. Koaliční poslanci Karolína Peake (LIDEM) a Petr Gazdík (STAN) chtějí vyčkat na výsledky policejního vyšetřování.

22:05 - Podle premiéra Petra Nečase zásah na Úřadu vlády nemá souvislost se zásahy na pražském magistrátu a v dalších institucích. 

22:01 - České vyšetřovací orgány se nebojí obvinit ze zločinů vládní politiky. Dostali volnou ruku. Ještě před dvěma lety by to bylo nemožné, shodují se čeští analytici. Pokud by se vyšetřovatel pokusil dostat až k premiérovi, jako se to podařilo dnes, dostal by stopku od ministra, informace o případu by unikly, případně by mu akci nepovolil státní zástupce, napsal slovenský list Sme.

21:40 - „Člověk není pár hodin online, a ejhle, o co v tom infověku přijde - o razzii v přímém (jakkoli zmateném) přenosu. Ani já nemůžu vědět, koho se to týká a ještě bude týkat. Nicméně si říkám: Vy všichni, co jste se neprávem obohacovali z peněz odváděných na přímých i nepřímých daních, bojte se. Tak dlouho jste se nebáli, až jste na ten strach zapomněli; teď se klepejte, teď si berte prášky, lapejte po dechu a představujte si, že i k vašim dveřím dorazí policie s tím beranidlem. Jsem příliš starý na to, abych věřil, že to potká každého z vás, ale bojte se všichni. Nadosmrti," píše na svém facebookovém profilu textař Michal Horáček.

Poslanec Marek Šnajdr (ODS)21:17 - Spekulovalo se také o tom, že mezi zadrženými je bývalý poslanec a exnáměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS). Politik však uvedl, že je na plánované pracovní cestě. Podle jeho právníka Lukáše Trojana jej ale detektivové kontaktovali. „Po dohodě s Policií ČR se pan Šnajdr během zítřka (pátku), ihned po svém návratu do Prahy, dostaví na Policii ČR podat vysvětlení a poskytnout potřebnou součinnost," sdělil právník.

20:50 - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) večer řekl, že policisté z ÚOOZ dnes byli také na jeho ministerstvu. „Přišli. Nebyli přímo u mne, byli na jiném útvaru ministerstva," řekl ministr financí. Policisté se podle něj „chovali slušně a požádali o jeden dokument", který dostali. Detaily politik uvádět nechtěl.

20:39 - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) začali v souvislosti s dnešní razií na úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších úřadech předávat první obvinění. Řekl to olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Podle něho policisté stíhají zadržené kvůli zneužití pravomoci a dalším trestným činům. „Nacházíme se ve fázi, kdy jsou předávána obvinění a budou následovat u obviněných osob výslechy v přítomnosti jejich obhájců," uvedl Ištvan. Počet obvinění, která by měla ještě dnes padnout, zatím nechtěl říci s tím, že to bude jasné až ráno. V pátek v dopoledních hodinách chce tyto informace sdělit na briefingu. „Jsou to trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a další trestné činy," podotkl žalobce. Více se dočtete ZDE.

20:29 - Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus nechtěl policejní zásah podrobněji komentovat, provedení se mu ale zdá „přestřelené". „Zásadně odmítám, aby se věci, které se dají řešit za bílého dne a bez kukel, se řešily o půlnoci a s kuklami. To je trochu hra a ta se mi z principu nelíbí, aniž mám sebemenší konkrétní informaci, o co jde. Ti lidé, kteří byli zadrženi, nikdo z nich nebyl na útěku, nikdo z nich se neskrýval před světem a já nechápu, proč kolem toho dělat takový tyátr," řekl Klaus před dnešním zahájením festivalu Smetanova Litomyšl.

20:18 - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová v České televizi řekla, že prozatím neobdržela žádnou žádost na hlasování o nedůvěře vládě.

19:39 - Grémium ODS plně respektuje právo policie na nezávislé vyšetřování a nabízí orgánům činným v trestním řízení plnou součinnost. Grémium ODS doufá, že vzhledem k závažnosti situace orgány činné v trestním řízení poskytnou občanům ČR relevantní informace co nejdříve. Grémium ODS prohlašuje, že předseda ODS má jeho plnou podporu. Tak zní prohlášení ODS po zasedání jejího Grémia.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.19:26 - Sociální demokracie v souvislosti s dnešní razií na úřadu vlády požaduje okamžitou demisi premiéra Petra Nečase (ODS), která povede k pádu vlády. Nové volby ČSSD chce v co nejbližším termínu. Po jednání vedení největší opoziční strany to oznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj je vyšetřování nejbližších spolupracovníků premiéra drtivý úder české politické kultuře. Více čtěte ZDE.

19:04 - České policii pomáhali také rakouští kolegové, a to se speciálně vycvičenými služebními psy, kteří dokážou odhalit peníze. Podle mluvčího rakouského ministerstva vnitra Karla-Heinze Grundböcka jde o podporu ryze technické povahy. Policisté zasahovali ve vile podnikatele Ivo Rittiga. Po 18. hodině si policisté také odnesli několik pytlů ze sídla jeho firmy.

18:58 - Dva členové Bezpečnostní rady státu, jejíž schůzi svolal na dnešní večer premiér Petr Nečas, jsou mezi zadrženými. Podle informací Lidovek.cz jde o Lubomíra Poula a Ondreje Páleníka.

18:52 - MF Dnes uvedla, že policie obvinila osm lidí z pěti trestných činů, podle jejích informací má být obvinění více.

18:50 - Jak poslanecký klub KSČM, tak i klub strany Věci veřejné se sejdou zítra ráno.

18:34 - Na příspěvek Stanislava Křečka mimo jiné reagoval Matěj Feldek: Pane Křečku, to přece nemůžete myslet vážně. Jste jedním z nejvýše postavených zaměstnanců státu. Veřejně známá osoba. Pokud umožňujete přístup na Váš profil široké veřejnosti, tak není možné zde vyslovené výroky chápat jinak, než jako myšlenky Stanislava Křečka, zástupce ombudsmana. Jestli si myslíte, že si Vy můžete určit, jak Vás budou lidé vnímat, tak to jste naivní. Smiřte se s tím, že mimo Vaše nejbližší známé neexistuje nic jako Váš soukromý názor. Předpokládal bych, že po tolika letech v politice to už budete vědět."

18:31 - Pokud nezavřou Kalouska, jde o polovičaté opatření…," napsal si dnes odpoledne na svůj facebookový profil zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček. Poté, co jeho výroky převzala média, dodal: „Vážení jednou provždy: Sociální sítĕ neslouží k oficiálním vyjádření úředních osob. Proto každý, kdo považuje mé zdejší příspěvky za vyjádření zástupce ombudsmana je, slušnĕ řečeno, mimo realitu. Že to někteří nevĕdí, mne překvapuje, u nĕkterých ovšem nikoliv…

18:22 - Premiér Petr Nečas, soudě podle jeho vyjádření, naprosto nevnímá vážnost situace a poškozuje občany a renomé státu. Celou situaci zužuje na osud své spolupracovnice Jany Nagyové a svým přezíravým chováním v podstatě opět provádí atentát na autoritu státní moci, který by mohl mít nedozírné následky," napsaly v tiskovém prohlášení Věci veřejné.

18:19 - „Premiér nás ujistil, že je nevinný. No pokud bude za nabídnutí úplatku Tluchořovi obviněna Nagyová, pak se tomu zasmějme. Ona nejednala z vlastní vůle, ale z pokynu Nečase. Stíhat jen jeho ředitelku a pár lidí kolem je výsměch zdravému rozumu. A poznámka o nepříslušnosti Ostravy mne také pobavila. U Ratha to nevadilo, pane premiére? Za tento stav nesete odpovědnost tak si nestěžujte," píše na svém facebookovém profilu poslanec Stanislav Huml.

18:18 - Jednání předsednictva a poslanců strany LIDEM - liberální demokraté se přesouvá na zítřek na osmou hodinu ranní z důvodu dnešního jednání Bezpečnostní rady státu, které je místopředsedkyně vlády Karolína Peake členkou.

Karel Schwarzenberg18:03 - „Ocitli jsme se na křižovatce, kam Česká republika v tuto chvíli půjde. Buď má policie průkazné důkazy, že se něco nekalého dělo, a to pak současné dění povede k obrodě demokracie. Kdyby, nedej Bože, žádné důkazy nebyly, vnímám celou dnešní situaci jako ohrožení naší demokracie," řekl k celému dění předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s tím, že strana zachovává klid ve všeobecné hysterii. Více čtěte ZDE.

18:01 - Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k celé dnešní situaci řekl: „Nedestabilizujme zemi bez informací. Situaci, kdy probíhá bezpečnostní akce v okolí předsedy vlády, pokládá TOP 09 za vážnou. Nemáme nicméně v tuto chvíli žádný důvod destabilizovat vládu." Stalo se tak po setkání vedení strany.

17:57 - Předseda vlády Petr Nečas svolává kvůli aktuální situaci mimořádné zasedání Bezpečnostní rady státu v 19 hodin.

17:40 - „Pan premiér by si měl uvědomit, že nese zodpovědnost za události, které se nyní v Česku dějí," řekl rozhořčeně Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že sociální demokraté by mohli iniciovat hlasování o nedůvěře vlády.

17:37 - Podle informací České televize byla Jana Nagyová členkou výběrové komise, která vybírala nového generálního ředitele státního podniku Lesy ČR.

17:30 - „Nemůže mě nepřekvapit fakt, že údajnou trestnou činnost prováděnou lidmi s trvalým bydlištěm v Praze, dozoruje pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc v Ostravě. Já osobně i moji spolupracovníci jsme připraveni poskytnout veškerou součinnost. Podobné účelové změny typu státních zastupitelství byly ve své době právem kritizovány v kauze Jiřího Čunka," uvedl také na tiskovém brífinku Petr Nečas. Více k premiérově brífinku čtěte ZDE.

17:20 - Lidé si mohou vsadit na to, že premiér Petr Nečas (ODS) v důsledku nočního zásahu policie v Úřadu vlády skončí ve funkci. Vsadit lze i na konání předčasných voleb nebo ukončení činnosti vládní ODS, informovala sázková kancelář Tipsport. 

Premiér Petr Nečas16:57 - „Nedopustil jsem se čehokoliv nepoctivého a věřím, že se ničeho nepoctivého nedopustili ani moji spolupracovníci. Nemám tedy důvod uvažovat o rezignaci a tím pádem i o pádu vlády," uvedl Nečas s tím, že chce informovat grémium strany, koaliční partnery a poslanecký klub ODS.

16:56 - „Má důvěra k Janě Nagyové nepoklesla," doplnil Petr Nečas. Zadržení pracovníků Úřadu vlády má mít souvislost s údajnou komunikací s Vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS na podzim 2012. Premiér je podle svých slov připraven s policejními složkami spolupracovat.

16:55 - „Celý den jsem se věnoval práci na Úřadu vlády a sbírání informací," řekl premiér Petr Nečas na tiskovém brífinku a vyvrátil tak spekulace o jeho zdravotním stavu. Podle svých slov očekává urychleně informace od orgánů činných v trestním řízení. „Dlouhodobé mlčení pouze přispívá ke spekulacím," dodal Nečas.

16:54 - „Nemáme dostatek informací, nechci tedy předjímat," řekla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

16:44 - „Příliš nevěřím mediálním informacím, z vlastní zkušenosti vím, že bývají často zkreslené. Více dám na osobní jednání s lidmi, kterých se to týká - a ty schůzky nastanou zítra," uvedl pro Českou televizi prezident Miloš Zeman.

16:40 - Podle serveru Aktuálně.cz jsou Roman Janoušek, Ivo Rittig, Tomáš Hrdlička i Marek Šnajdr v cizině.

16:37 - Jak uvedl server Mediář.cz, čeští twitteristé mapují, kde premiér Nečas není. Sociální sítě se již začínají plnit prvními vtipy. Více čtěte ZDE.

16:32 Policie podezírá bývalého poslance ODS Petra Tluchoře mimo jiné z úplatkářství v souvislosti s jeho odstoupením ze sněmovny. Dalšími činy, z nichž je Tluchoř podezřelý, jsou pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti a zneužití pravomoci. Řekl to jeho advokát Marek Nespala. Podle advokáta policie skutky jasně nekonkretizovala, a proto podezřením nerozumí. Více čtěte ZDE.

16:31 - Na Misterstvu obrany měli být podle informací Práva zadrženi dva lidé. Jedním z nich je ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, nástupce také již zadrženého Ondreje Páleníka.

Martin Kuba

16:27 - „Přestože mám k případu informace pouze z médií, považuji situaci za velmi vážnou a to nejen pro ODS. Proto se dnes sejde grémium strany. Jsem přesvědčen, že bude nutné situaci diskutovat i na úrovni výkonné rady se zástupci regionů," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

16:20 - Politologové: Nečas by měl vyvodit odpovědnost a odstoupit - více čtěte ZDE.

16:07 - Česká republika je v hluboké ekonomické a společenské krizi. Podpořím všechny ústavní kroky, které povedou k odchodu této vlády a k demokratickému řešení politické situace, včetně voleb do Poslanecké sněmovny. Republika potřebuje zásadní změny. Potřebuje skutečnou demokracii, svobodu a odpovědnost," řekl k dnešnímu dění poslanec Radim Fiala.

15:56 - Mezi zadrženými v nynější rozsáhlé policejní akci je také vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul. Zdroje ČTK potvrdily informace serveru Parlamentní listy. Více čtěte ZDE.

15:42 - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová vyzvala prostřednictvím České televize prezidenta republiky Miloše Zemana ke svolání schůzky a rychlému řešení nastalé situace. 

15:38 - „Tento brífink mě naštval. To si snad z nás dělají legraci. Máme právo na to vědět, co skutečně se tam stalo," řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. „Je to absolutně fatální selhání těch, kteří nám měli informaci sdělit," řekla Němcová s tím, že se podle ní jedná o „salámovou metodu". Mělo dojít k okamžitému zdůvodnění vpádu na Úřad vlády ČR.

15:36 - Další informace nebude ÚOOZ zveřejňovat, příští brífink se uskuteční v zítřejších odpoledních hodinách.

15:35 - „Akce byla spuštěna včera ve večerních hodinách. Na realizaci pracujeme řadu měsíců. Týká se několika zadržených osob. Mohu potvrdit, že úkony trestního řízení se dotkly i sídla Úřadu vlády a Ministerstva obrany. Probíhají výslechy zadržených, domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor," dodal Hanták s tím, že operují především ve Středočeském kraji, východních Čechách a v Praze.

15:34 - „Veškeré kroky, které činíme, jsou pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci," řekl na tiskovém brífinku mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. „Realizace stále probíhá a my musíme velmi pečlivě vážit, které informace můžeme zveřejnit," dodal.

Ilustrační foto15:13 - Zásah jednotky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na úřadu české vlády a v dalších objektech stručně zaznamenaly i světové tiskové agentury. Na Slovensku se mu podrobněji věnují tamní zpravodajské servery, které píší o zatýkání „špičky státní správy". Zatím se však zahraniční média převážně zdržují komentářů a všechny shodně vyzdvihují skutečnost, že se zásah odehrál přímo na Úřadu vlády. Více čtěte ZDE.

15:11 - „Mluvila jsem s panem premiérem, řekl mi, že se do Poslanecké sněmovny zítra v 9 hodin ráno dostaví," řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

15:09 - Karolína Peake svolala na dnešní večer v 19.00 hodin vedení strany LIDEM a poslance na jednání k nastalé situaci.

15:08 - „Pohár trpělivosti se stávajícími zkorumpovanými a prolhanými poměry přetekl. Naprosto respektujeme postup státního zastupitelství a Policie ČR. Chválíme je za jejich kuráž zasáhnout do nejvyšších politických a vládních pater. Konec éry kmotrů a mafianizace veřejného života musí provázet i odchod současné vládní koalice. Po přechodné období do voleb může zemi řídit úřednický kabinet," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

14:55 - Policie kvůli zátahu na lobbisty a některé politiky prohledává bezpečnostní schránky v Komerční bance na pražském Václavském náměstí, informuje server iDnes.cz.

14:28 -Události posledních hodin nejsou ničím nečekaným. K odhalování korupce, podvodů, zločinů i na těch nejvyšších postech muselo zákonitě jednou dojít. Situace je totiž tak neudržitelná, že policie prostě musí konat! Jsem si ale vědom toho, že výměna vlády nic neřeší. Je potřeba změnit celý systém, který masivní zneužívání moci umožňuje a to od základů. Proto prosím a vyzývám poslance, vyzývám své přátele a sympatizanty z Poslanecké sněmovny: 'Vyjádřete nedůvěru této vládě!'," napsal senátor Tomio Okamura. „Tento moment ale není řešením. Je to start dlouhé cesty, na které je potřeba uspořádat nové volby do Poslanecké sněmovny a především změnit systém, Ústavu, zavést přímou volbu a odvolatelnost politiků, možnost hlasování o zákonech v občanských referendech a jasné oddělení zákonodárné a výkonné moci tak, abychom omezili korupční propojení. Je stále více zřejmé, že není jiná legitimní cesta než nové volby do sněmovny, v nichž by občané zvolili nové a důstojnější zastupitele, kteří mají jediný cíl. Tím nejsou pohodlná koryta, ale přímá zodpovědnost za práci občanům naší země," pokračoval.

Jiří Dienstbier14:25 - K situaci se vyjádřil i sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier.Že by konečně spravedlnost alespoň pro část české politické galerky? Doufám, že policie i státní zástupci konají na základě dostatečných důkazů."

14:22 - Tak to vypadá na nové volby, pokud to ale vládní strany nebudou chtít řešit jen změnou premiéra. Pokud by se sněmovna rozpustila v červnu, byly by volby koncem srpna," píše pro změnu na svém facebookovém profilu senátor za ČSSD Zdeněk Škromach.

14:21 - Zásah protimafiánského útvaru Policie ČR dle zpráv médií na Úřadu vlády ČR, Ministerstvu obrany, v řadě státních firem, v nemovitostech lobbistů blízkých ODS a údajné zadržení politiků a osob blízkých ODS nemá v polistopadové historii ČR obdoby. Bez oficiálního vyjádření státního zastupitelství a policie nemá smysl spekulovat, nicméně premiér Petr Nečas by měl co nejdříve předstoupit před českou veřejnost a vysvětlit, co se nejen v sídle vlády 'boje s korupcí' děje. ČSSD vyhodnotí dostupné informace a zajisté přijde s návrhem dalšího ústavního postupu, který bude základem obnovy důvěry veřejnosti v českou politiku," okomentoval dnešní dění na svém facebookovém profilu místopředseda ČSSD Michal Hašek.

14:20 - Policejní zásah proti bývalým politikům ODS prakticky nemůže kabinet ustát. „Je to neuvěřitelné," konstatoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Více čtěte ZDE.

14:18 - Řízení pražské kauzy z Olomouce není nic neobvyklého. Podobný postup se volí za situace, kdy by svou roli mohly sehrát osobní vazby v zájmovém regionu.

14:17 - Policie zasahuje v sídle generálního ředitelství státního podniku Lesy České republiky (LČR) v Hradci Králové. Potvrdil to mluvčí podniku Zbyněk Boublík. Bližší informace k důvodu přítomnosti policie v podniku neuvedl a odkázal na policii. Dnes dopoledne Boublík tvrdil, že policie na ústředí podniku nezasahovala. "Dopolední informace odpovídala realitě," řekl nyní. Čas příjezdu policie nespecifikoval. Více čtěte ZDE.

14:02 - Bývalý pražský primátor Pavel Bém popřel fakt, že si policie vyžádala na pražské radnici smlouvy uzavřené s Romanem Janouškem. „Magistrát hlavního města Prahy nikdy žádnou smlouvu s Romanem Janouškem neuzavřel, neexistuje tedy kontrakt, který by policie mohla požadovat a tím pádem ani získat. Tato informace je velice snadno dostupná a ověřitelná," uvedl Bém.

14:01 - Podle informací Práva není předseda vlády v nemocnici, jak informovala některá média. Nyní je ve své pracovně v budově Úřadu vlády. Do Sněmovny má dorazit v pátek ráno.

13:40 - Ministr vnitra Jan Kubice dopoledne ve sněmovně, kde byly na programu poslanecké interpelace, odmítl slova o noční razii v sídle vlády. Z jeho pohledu šlo o návštěvu dvou státních zástupců a ředitele ÚOOZ. Ani Kubice ale nenaznačil nic bližšího s odkazem na fakt, že právo informovat si vyhradilo olomoucké státní zastupitelství. Jeho představitelé se zatím nevyjadřují.

13:23 - Vzhledem k situaci na Úřadu vlády České republiky přijme prezident republiky Miloš Zeman v pátek dne 14. června 2013 na Pražském hradě ministra spravedlnosti Pavla Blažka a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana," napsal v tiskovém prohlášení Pražský hrad.

Karolína Peake13:15 - Situace se zatím jeví jako mimořádně závažná, nicméně informace jsou pouze zprostředkované. Očekávám, že v nejbližší době poskytne podrobnější informace dozorující vrchní státní zastupitelství. Tak jako všichni očekávám i já vyjádření předsedy vlády. Poté se teprve budeme moci k věci blíže vyjádřit či zaujmout stanovisko," řekla vicepremiérka vlády Karolína Peake (LIDEM).

13:05 - Policie si podle informací ČTK při zásahu na pražském magistrátu vyžádala smlouvy uzavřené mezi Prahou a lobbistou Romanem Janouškem. Žádala také doklady k asi dvou desítkám zakázek, mezi kterými je mimo jiné miliardový tendr na svoz komunálního odpadu. Více čtěte ZDE.

13:04 - V Poslanecké sněmovně podle aktuálních informací policie nezasahovala.

12:44 - Informace, že za razie se týká i Lesů ČR, se nepotvrdila. „Je tady klid, o žádných policistech nic nevíme. Normálně se pracuje, netušíme, kde se informace o zásahu u nás vzala. Kdyby se cokoliv dělo, budeme veřejnost informovat," řekl serveru iDnes.cz mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

12:34 - Schůze Poslanecké sněmovny je přerušena do zítřejšího rána, premiér Nečas se dnes omluvil.

12:26 - Prezident republiky Miloš Zeman nebude v tuto chvíli žádným způsobem komentovat neoficiální a nepodložené informace týkající se situace na Úřadu vlády České republiky. V pátek se na Pražském hradě setká s policejním prezidentem, premiérem a předsedou ČSSD, se kterými celou situaci prodiskutuje. Tiskové prohlášení zaslal přímo Pražský hrad. Více čtěte ZDE.

12:11 - Dnes ráno navštívili zástupci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Odbor městského investora hlavního města Prahy. Vyžádali si všechny podklady k zakázkám, které jsou upřesněny v oficiální výzvě k vydání věci důležité pro trestní řízení. „Zástupcům kriminální policie jsme plně k dispozici a již nyní s nimi pracovníci Odboru městského investora spolupracují na vydání veškerých dokumentů, které si vyžádali. Policie ČR má ze strany magistrátu maximální podporu," řekla tisková mluvčí magistrátu Iva Vojtková.

12:10 - Premiér Petr Nečas (ODS) by se podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky měl co nejdříve vyjádřit k dnešním zásahům Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Veřejnost si podle něj zaslouží „plnou informovanost". Podobně se vyjádřili také komunisté. Více čtěte ZDE.

12:09 - Zásah ÚOOZ v jižních Čechách podle informací Deníku.cz nesouvisí se zatýkáním politiků. Má jít o postup ve věci loupeže větší částky peněz.

Petr Tluchoř a Ivan Fuksa ve Sněmovně12:08 - Místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek řekl serveru iDnes.cz, že odpoledne se schází výkonný výbor strany a vyjádří se i k aktuálnímu zásahu policie a zatýkání.

12:07 - Přinášíme výběr trestních kauz spojených s vládou premiéra Petra Nečase (ODS), klikněte ZDE.

11:57 - Podle České televize není premiér Petr Nečas v nemocnici, měl jim to sdělit mluvčí vlády Jan Hrubeš.

11:55 - „To je silná káva. To je na pád vlády," napsal na svůj facebookový profil poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

11:50 - „Měli bychom nechat pracovat policii a státní zastupitelství," řekl poslanec Viktor Paggio (LIDEM). „Já ani žádný z našich kolegů jsme nevěděli, co se chystá - a to je dobrá zpráva pro občany České republiky," dodal.

11:49 - Policie podle serveru iDnes.cz zasahovala i na Odboru městského investora hlavního města Prahy. Detektivové si vyžádali informaci asi o 13 veřejných zakázkách z období let 2009-2012.

11:48 - Do Poslanecké sněmovny nepřišla žádná žádost o vydání poslance, uvedla pro Aktuálně.cz předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

11:44 - Podle informací serveru Česká pozice je Petr Nečas v nemocnici.

11:40 - Sociální demokraté zatím nebudou vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě. Komunisté o tomto budou jednat na jednání poslaneckého klubu, řekl předseda strany Vojtěch Filip.

Miroslava Němcová11:39 - Pro mě je to závažná informace, nevzpomínám si, kdy by takto do Úřadu vlády, pokud je to potvrzená informace, policie vstoupila," řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová iDnes.cz.

11:36 - Podle webu ParlamentníListy.cz jsou policejní vyšetřovatelé i u Libora Grygárka, bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze. Prohlídka probíhá v jeho domě na Praze 4.

11:34 - Podle serveru iHNed.cz policisté ve čtvrtek ráno zasahovali také v Kladně, v administrativní budově, kde do minulého týdne sídlila společnost Kardio Port. Jde o firmu, která před dvěma lety vyhrála dvoumiliardový tendr kliniky IKEM.

11:30 - Předmětem zájmu policie je podle serveru Česká pozice údajně dění v Českých drahách, Lesích České republiky a okolnosti peněžních toků Romana Janouška.

11:28 - Budějovický Budvar požádal média o opravu bezodkladné stažení nepravdivé informace o údajném zadržení ředitele pivovaru Jiřího Bočka policií, který se nadále věnuje své běžné pracovní agendě. Dezinformace mohla být způsobena záměnou nebo zkreslením jmen.

11:23 - Podle serveru iDnes.cz policisté zasahují v Galerii Myšák, kde sídlí firma Romana Janouška, provádějí domovní prohlídku též u dalšího pražského lobbisty Ivo Rittiga.

11:18 - Podle Jeronýma Tejce (ČSSD) se jedná o největší skandál za posledních deset let.

11:16 - Věci veřejné vyzvaly k přerušení jednání Poslanecké sněmovny do doby, než se dostaví premiér, aby vysvětlil dnešní zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Věci veřejné jsou připraveny podporovat předčasné volby," řekl předseda strany Vít Bárta.

11:15 - Marek Šnajdr odmítl, že by ho policie zadržela. „Jsem na cestách, netuším vůbec nic," napsal Aktuálně.cz v SMS zprávě.

11:10 -Zásah policie na Úřadu vlády je jistě krok, který se nemůže odehrát úplně v každém státě a i u nás v České republice je věcí zcela výjimečnou. Vzhledem k tomu, že nemám žádné jiné, než sporé informace sdělovacích prostředků, očekávám, že premiér Nečas to bez prodlení vysvětlí v Poslanecké sněmovně. Musí jistě vědět minimálně o důvodech, resp. podnětech, které k takovému zásahu policejní složky a státní zastupitelství vedly," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Jana Nagyová11:07Policie podle informací Deníku stále zasahuje na Úřadu vlády. Páskami je zahrazena oblast, ve které sídlí hospodářský odbor. Jinak ale zaměstnanci pracují normálně. Kde je premiér, není v tuto chvíli jasné.

11:01 - Lidé pracující na Úřadu vlády neměli k nočnímu zásahu žádné informace. „Ve středu jsem odešel kolem deváté večer, dnes ráno přišel a je tady klid," řekl jeden z nich. Ani ministři, kteří do noci v budově jednali, nemají údajně žádné informace. „Jediné, co k tomu mohu říct, je, že jsem zjevně odešel včas," zavtipkoval šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

10:57 - „ČSSD pokládá zveřejněné informace médií o zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v budově Úřadu vlády a o údajném zatčení řady představitelů ODS za velmi závažné. Pokládáme za nezbytné, aby se k celé situaci co nejdříve oficiálně vyjádřili představitelé policie a státního zastupitelství. Vzhledem k tomu, že se celá událost zřejmě bezprostředně dotýká vládní ODS a také předsedy vlády Petra Nečase, žádám premiéra, aby se k celé věci co nejdříve vyjádřil. S ohledem na potenciální vysokou závažnost událostí z posledních hodin si veřejnost zaslouží ze strany premiéra plnou informovanost. Na dnešní večer jsem svolal mimořádné jednání Politického grémia ČSSD, které se bude zabývat dalším postupem sociální demokracie," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

10:50 - „Vyzývám předsedu vlády Petra Nečase, aby bez zbytečných odkladů obeznámil veřejnost s důvodem k zásahu protimafiánského policejního útvaru na Úřadu vlády ČR, ke kterému mělo dojít dnes v noci. Zatím stále doufám, že je to jen špatný vtip," napsal k případu bývalý šéf ČSSD a expremiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21). 

10:49 - Do akce by mělo být zapojeno až 400 policistů. Zásah údajně proběhl i na Ministerstvu obrany.

10:48Mezi zatčenými by měl být i Roman Boček, bývalý náměstek ministra zemědělství Petra Bendla. Podle serveru Českápozice.cz existuje seznam až zhruba 30 jmen osob, na které mají vyšetřovatelé políčeno. 

10:20 - Mluvčí vlády Jan Hrubeš zásah v budově úřadu zatím nepotvrdil. Jakmile bude mít k dispozici více informací, úřad se vyjádří.

10:19„Co můžu říct, je, že probíhá realizace, ale to je v tuhletu chvíli skutečně všechno," řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Odmítl potvrdit, že policisté byli na Úřadu vlády. „Chci zdůraznit, že realizace probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a veškeré úkony trestního řízení, které provádíme, jsou řádně povoleny v souladu se zákonem," dodal mluvčí. Útvar by chtěl ještě dnes poskytnout další informace.

10:05 - Podle serveru iDnes.cz detektivové zadrželi bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, politiky Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra a vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou. 

9:28 - Na Úřadu vlády v noci na dnešek po jednání kabinetu zasahovalo komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Zásah se podle serveru Blesk.cz údajně týká i premiéra Petra Nečase (ODS).