Oblíbený ořešák soutěžil v šestnáctém ročníku ankety za Zlínský kraj a už od poloviny června až do půlky září mu lidé mohli posílat své hlasy formou dárcovské SMS zprávy nebo podepsáním hlasovacího archu přímo na obecním úřadě. Výsledky organizátoři oznámili v prostorách Hvězdárny a planetária Brno, celkový počet hlasů v anketě dosáhl více než 40 tisíc, přičemž vítězný kvasický ořešák jich dostal více než čtvrtinu. Na druhém místě skončila lípa U Obrázku z Tvrdonic na Břeclavsku, třetí strážný dub na Kabátě z Ústí nad Labem. 

Kvasický ořešák do soutěže nominovala obec, v níž působily významné šlechtické rody: a právě jejich příslušníci se starali o rozkvět lesů, zahrad a parků. Pravděpodobně za vlády Rottalů (1627–1757) tam vznikla i barokní zahrada, na jejímž místě založil v roce 1790 hrabě Lamberg krajinářský park. Už v této době se stal ořešák součástí základní výsadby, vzbuzoval velkou úctu a sklízí obdiv i dnes. 

Studentské volby. Ilustrační foto.
Volby (zatím) nanečisto. Studenti z Kroměřížska si vybírali politiky

Zkáza, ke které přispěly i povodně, mu hrozila v roce 1997, kdy se park ocitl metr pod hladinou vody. Díky odbornému zásahu se ale ořešák znovu vzkřísil a je nadále neodmyslitelnou ozdobou parku. „Finance získané anketou by chtěla obec použít k znovuvybudování kapličky, která u stromu v minulosti stála,“ podotkla už letos v létě koordinátorka ankety Andrea Krůpová. Pořádající Nadace Partnerství letos obdržela dvaapadesát návrhů na Strom roku a dvanáct z nich porota vybrala do finále. Vítězný Strom roku má podle pořadatelů získat odborné arboristické ošetření a bude také nominován do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2018. 

„Jsem rád, že se Kvasice mohou pyšnit tímto ořešákem, na druhou stranu jsem ale rád, že jsme v posledních dvanácti letech investovali nemalé prostředky na záchranu tohoto ořešáku, ale do celé obecní zeleně. Máme tu také chráněnou lipovou a jasanovou alej a každoročně se snažíme tyto stromy udržet. Jsou staré a před námi se nikdo nezasloužil o to, aby se jim dostalo takové péče," vyjádřil se k výhře v anketě kvasický starosta Lubomír Musil.

Ilustrační foto
Holešov má svou vlastní aplikaci: je zdarma pro místní i pro turisty

O účast ořešáku v anketě a veškeré náležitosti se však nejvíce zasadil tamní místostarosta Zdeněk Zapletal. „Jsem strašně rád, že jsme takhle zabojovali a strom vyhrál. Děkuji také všem, kteří nás podporovali a pro ořešák hlasovali. Také to však stálo nějaké úsilí a partu lidí, která mi s tím pomáhala," podotkl. Anketa také pomohla k lepší propagaci stromu ve Zlínském kraji. „Nezastupoval jen Kvasice, ale celý region. Jako Kvasičáci jsme na něj velmi pyšní, je to náš klenot. Chtěli jsme jej ale dát ve známost všem v okolí," dodal místostarosta.