Do marketů však v tomto období míří nejen zákazníci, ale i dobře organizované skupiny kapsářů, které okrádají nepozorné nakupující.

Zloději se více než jindy činí také na přeplněných parkovištích, v prostředcích městské hromadné dopravy i na dalších místech.

Dobro a zlo

Ostravští policisté stejně jako v minulých letech připravili na předvánoční období řadu bezpečnostních opatření. Jejich součástí je i preventivní akce.

„Letos jsme se snažili přinést oživení. Zvolili jsme nápaditější letáky, přinesli jsme i další novinky," uvedl Miroslav Kolátek, koordinátor projektu nesoucího název Kdo s koho.

„Už ten název poutá pozornost. Lidé se nás již ptali, zde je to správně napsané. Mohu všechny ubezpečit, že je to v pořádku," dodal Kolátek s tím, že nápaditou formu zvolili také u letáků.

Oběť je v bílém kimonu, pachatel v černém. „Symbolizuje to věčný zápas mezi dobrem a zlem," řekl Kolátek.

Součástí kampaně, do které se zapojila také městská policie, jsou i zvukové nahrávky. Pouštěny budou v nákupních centrech.

„Vše vychází z reálných situací, tohle se opravdu děje," zdůraznil Kolátek s tím, že policie letos oslovila celé spektrum obchodních řetězců a nákupních středisek.

„Chceme mít co nejširší záběr," vysvětlil Kolátek, podle kterého jsou lidé v předvánočním období roztěkaní a vystresovaní, což nahrává zlodějům.

Nepozornost

Obezřetní musejí být především obyvatelé a návštěvníci Ostravy, kde policisté tradičně evidují nejvíce předvánočních kapesních krádeží.

Samotnou kapitolu představují zákazníci, kteří při vybírání zboží v regálech nechávají ve vozíku tašku bez dozoru.

Dopadnout pachatele je velmi obtížné. Zloději mají vše propracováno do posledního detailu. První ukradne tašku nebo peněženku. Vzápětí ji předá komplici, od kterého ji převezmou další členové gangu. Škody se pohybují mnohdy v desetitisícových částkách.

Ničím výjimečným přitom není, že nenechavci kromě hotovosti najdou v zavazadle také kreditní karty s přiloženými PIN kódy.

PIN kódy si lidé ukládají také do mobilu nebo zapisují do diáře.

Zkušení pachatelé to ale vědí, a pokud v tašce kromě platební karty najdou i telefon či zápisník, detailně je prozkoumají.

Policisté již řešili řadu případů, kdy se zloději tímto způsobem dostali ke kódu a následně vybrali peníze z bankomatů.

Motoristé

Lehkomyslně si počínají i motoristé, kteří v autech nechávají volně odložené věci. Vniknutí do vozidla je pro zkušeného vykrádače dílem okamžiku.

Oběťmi se často stávají i řidiči nakládající zboží nebo odvážející nákupní vozík. Zloději jim vezmou věci odložené na předních sedadlech.

Nebezpečí číhá také v prostředcích městské hromadné dopravy. Kapsáři dokáží z batohů na zádech nebo z odložených tašek nepozorovaně vytáhnout mobil či peněženku.

Videa

Policie se v rámci kampaně rozhodla zveřejnit i videa ze skutečných případů, na kterých je vidět precizní „práce" zlodějů.

Preventivní akce potrvá až do Vánoc ve všech regionech Moravskoslezské­ho kraje.

Jak se nestát obětí zlodějů
Nenechávejte odložené věci v nákupních vozících.
Při zkoušení oblečení a vybírání zboží mějte vozík a své věci stále v dohledu.
Po zaplacení pečlivě uschovejte platební karty a peněženky – nedávejte je na nákup uložený v taškách.
Noste kabelku či tašku s penězi těsně u těla s rukou na zapínání.
Pravidelně si ověřujte, zda máte tašku zavřenou. Nejvhodnější jsou zavazadla se složitějším způsobem uzavírání.
V tlačenicích a nepřehledných situacích buďte obezřetní, ubezpečte se, zda máte své věci v kapsách a zda se někdo nepokouší otevřít vaši tašku.
Peníze a kreditní karty ukládejte do vnitřních kapes oblečení. Nebezpečné je umístění v zadních kapsách kalhot.
Nikdy si nepište PIN na platební kartu, na přiložený lístek či do mobilu
Při placení nevystavujte na odiv peněženku plnou bankovek.
Pozor si dávejte nejen v obchodech, ale také na poštách a v dopravních prostředcích.
Ve svých vozidlech nenechávejte žádné cennosti, a to ani v zavazadlovém prostoru.
Při nakládání zboží do auta si pozorně všímejte podezřelých osob. Je také velmi riskantní nechat tašky na sedadlech a jít vrátit košík.
Pokud se již stanete obětí zlodějů, ztrátu dokladů, které mohou být zneužity, neprodleně ohlaste policii. V případě krádeže platební karty kontaktujte banku a proveďte zablokování.