„Všichni pomocníci jsou tu z odklízení sněhu unavení, protože od rána neděláme nic jiného. Řemeslníků sem letos dorazilo šestnáct, ale někteří na hrad nevyjeli autem, takže si museli přinést své věci pěšky z obce. Na druhou stranu se tu pak všichni nad zimu povznesli a bavili se, dokonce se i zpívalo," svěřil se v neděli odpoledne kastelán hradu Helfštýn Jan Lauro.

Po dva dny na hradě řemeslníkům totiž vyhrávala k vytváření velikonočních výrobků kapela Srdce z Hranic ve složení kytara, housle a harmonika.

Návštěvníky v horní části areálu hradu bavilo především vystoupení Studia bez kliky, které předvedlo dřevěný tiskařský lis, uspořádalo přehlídku historických zbraní a také přednášku o ražení mincí. Původně mělo nachytané množství soutěží, ale některé z nich zhatilo počasí, tedy až na házení sněhových koulí na cíl a stavění sněhuláků.

Ukázková výstava tradičních řemesel v ateliéru H-studia a v prostorách hradní galerie byla oproti minulým letům výrazně bohatší. K nahlédnutí byla výroba kraslic, keramiky, košíků, patchworku nebo paličkovaných a drátkovaných dekoračních předmětů. Nově se na hradě představily například včelařské produkty a bohatě zdobené perníky.

„Kraslice zdobím více technikami od voskového reliéfu, škrábání až po takzvanou madeiru, kdy se vajíčko provrtá a dírky se začistí savem. Děti mají nejraději malovaná vajíčka s různými jarními motivy, za jeden den si tu kraslice vyrobilo i patnáct z nich," svěřila se řemeslnice Milana Vyčítalová z obce Vysoká u Hustopečí nad Bečvou.

V hradní galerii byla vystavena více než šestimetrová deka ušitá pomocí techniky patchwork. Ta byla vytvořena na charitativní účely a vzniknou z ní čtyři pokrývky pro děti z dětských domovů.

„Podílelo se na ní celkem 178 lidí z celé České republiky. Každý z nich ušil kousek deky, která se dohromady skládá z více než dvaceti tisíců dílů látky. Je dokonce zapsána v České knize rekordů," řekla členka Prvního moravského patchworkového klubu Libuše Valoušková z Valašského Meziříčí a dodala, že pomocí patchworku se dají vyšívat i různé hračky pro děti, peněženky, tašky nebo dekorace do bytu.

Na velikonoční výstavě měla své zastoupení i keramická tvorba.

„Věnují se jí ve volném čase a specializuji se především na keramické svítilny nebo třeba betlémy, které jsem měla vystavené například v Muzeu Karlova mostu v Praze," prozradila na sebe umělecká keramička Ivana Bělařová z Čech u Přerova.