Prostějovské profesionály už třetím rokem reprezentuje šéf restaurace v Národním domě Jan Páleník „Když máme ty mladé učit jak se to dělá, tak ať taky vidí, že to umíme,“ poznamenal.

Všichni účastníci si připravují vlastní recepturu z nápojů, které vyrábějí sponzoři soutěže. „Máme tedy k dispozici sortiment Granette Starorežné, nápoje a sirupy od Moninu a Pepsi,“ ukázal na bar na jevištii KaS centra. Podle něj ale není omezení nijak na škodu tvůrčí fantazii.

Na přípravu long drinků dohlíželi profesionální rozhodčí České barmanské asociace. Ti si pečlivě zapisovali každé smítko na sklenici či upadlou borůvku, nejdůležitější však byla ochutnávka.

„Ve škole si mohou junioři perfektně nacvičit přípravu, ale pokud se komisařům netrefí do chuti, pak stejně neuspějí,“ poznamenal Páleník

Techničtí komisaři hodnotili způsob předvedení, dodržení receptury, časového limitu a práci s pomůckami, degustační komisaři zase chuť, aroma a vzhled nápoje.

Na pohled atraktivní výrobu míchaných nápojů zhlédly v průběhu soutěže stovky lidí. Podívat se přišli spolužáci a rodinní příslušníci soutěžících i celé třídy některých prostějovských škol.

Hanácký pohár je výjimečný i svým bohatým doprovodným programem. Podle všeho jím pořadatelé dokážou přilákat lidi, kteří by jinak na podobnou soutěž vůbec nepřišli.

Na pódiu se tak například objevili malí tanečníci z Tanční školy Hubený, která sbírá ceny po celé Evropě, roztleskávačky ze Zábřehu, které získaly evropský mistrovský titul či krasojezdkyně z Němčic, bez nichž se neobejde žádná špičková evropská či světová soutěž.Sedm dívek přeskočil na kole trialista Ondřej Prucek, zněly i Gottovy písně v podání mladého úspěšného konzervatoris­ty. (pam)

RECEPT NA BORŮVKOVOU RYCHLOST

Drinky s tropickými plody, třásničkami, brčky a deštníčky patří odjakživa k mé představě nedostupné zahraniční dovolené. Alespoň pohledem jsem se tedy pásl na ojíněných sklenicích s pestrobarevnými obsahy, na kterých byly ozdoby mnohem rafinovanější než ty výše jmenované.

Prostějovské barvy hájil Jan Páleník mezi profesionály s koktejlem Blueberry gear – Borůvková rychlost. Prostějovskému deníku prozradil i recept

Potřebujete: 25g borůvek, 3 cl vodky, 2 cl Klášterního tajemství, 1 cl karamelového sirupu, 1 cl sirupu z líčí

3 cl rybízového džemu. S ledem pak dáte do mixéru, promícháte a nalejete do sklenic. Dozdobíte krustou z karamelové sušenky a čerstvou borůvkou. Dobrou chuť.

Deník doporučuje konzumovat na lehátku u vody za slunečného letního dne před lehkou odpolední svačinou. (pam)