Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilujeme s Deníkem – klasický hovězí steak zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého Sklizena přinášíme návod, jak připravit lahůdku z hovězího masa, klasický hovězí steak na grilu. Velmi podstatná je základní surovina, hovězí maso je s minimem tuku a přípravou na grilu nedochází k jeho přepalování ve finálním jídle.

11.8.2013
SDÍLEJ:

Klasický hovězí steak na griluFoto: DENÍK/repro

Zdravý steak

Je ale také nutné zralé (stařelé) hovězí maso, které má všechny předpoklady k přípravě šťavnatého a křehkého steaku. Rozhodně se nevyplácí grilovat z čerstvého hovězího, vyjde vždy jako tuhé a špatně poživatelné. Taky je podstatný typ masa, na steaky je doporučován vysoký roštěnec (poloviční cena svíčkové), ale grilovat lze také další části z hovězího ze zadní kýty, nízký roštěnec, pupek a podobně, mají různou strukturu a výslednou chuť, někdy také specifickou přípravu. Snad někdy příště.

V olomouckém foodie marketu Sklizeno v ulici 8. května lze sehnat zralé hovězí kontrolovatelné kvality s dohledatelným původem, ale také třeba domácí grilovací omáčky bez „éček" a konzervantů nebo také olivový olej s lanýžem.

Popis přípravy

Maso by mělo být pokojové teploty, výška přibližně 2 prsty, potřeme je olejem, těsně před grilováním nebo v jeho průběhu osolíme a opepříme podle chuti. Očištěný gril rozehřejeme na 200 stupňů, mřížku potřeme tukem. Rozmístíme maso na grilu, po jeho položení na gril ho neodtrhujeme, dokud se samo „nepustí".

Grilujeme při vysoké teplotě 2 - 4 minuty podle výkonu grilu a tloušťky masa. Otočíme zásadně kleštěmi, ne vidličkou. Propečení steaku lze nejlépe kontrolovat prstem, podle konzistence. Po sundání z grilu necháme na teple pár minut „vydechnout", je pak šťavnatější.

Lze potřít olejem a podávat, jako příloha je vhodná grilovaná kukuřice nebo paprika.

„Prstový test" propečenosti steaku slouží ke kontrole při grilování. Když zatlačíte prstem na střed steaku, pokud je rare, lze to lehce a reliéf se obnovuje postupně. Při stupni propečenosti medium, kterou doporučujeme, nejde prst zabořit tak hluboko a reliéf se obnovuje rychleji, stupeň well done pruží, prst nejde zabořit, podle názoru znalců je nejméně vhodný ke konzumaci pro tuhost. (poh)

Autor: Redakce

11.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller
10

Univerzitu Palackého dál povede dosavadní rektor Miller

Nové prostory Divadla na cucky na Dolním náměstí v Olomouci
9

V centru Olomouce už funguje nové divadlo s kavárnou. Takto vypadá uvnitř

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ náměstí Svobody ve Šternberku

Ojedinělý seriál Deníku Naši Prvňáci pokračuje dalším dílem. Ve vašem Deníku tak ve středu najdete další výjimečné tablo našich nejmenších školáků.

VIDEO: Poznáte vandala, který počmáral zeď nákupního centra v Olomouci?

Policie žádá veřejnost o pomoc s dopadením vandala. Neznámý muž poškodil zeď nákupního centra v Olomouci na ulici 8. května.

Lídr ODS Michal Zácha odpovídal ON-LINE

Bývalý náměstek primátora Přerova, současný předseda kontrolního výboru přerovského zastupitelstva, otec tří dětí, sportovec, trenér fotbalových nadějí v Kozlovicích a nyní i jednička kandidátky občanských demokratů pro říjnové parlamentní volby v Olomouckém kraji.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení