Zatímco původ otravy v Blatě byl zřejmý – do potoka unikla kejda z prasklé nádrže zemědělského družstva v Seničce, po příčině zamoření Hané specialisté dál pátrají. Podezření mají na únik nebezpečných látek u Hoštic

„Z šetření a odběru vzorků odpoledne vyplynulo, že do řeky Haná zřejmě unikla dosud neznámá látka a to v lokalitě u obcí Hoštice-Heroltice a Rybníček nedaleko Ivanovic na Hané. Konkrétní příčinu a zdroj úniku ani druh neznámé látky se zatím nepodařilo určit," informoval Jaroslav Haid, mluvčí profesionálních hasičů Jihomoravského kra­je.

Dodal, že při prvotním měření vzorků v terénu experti zjistili ve vodě zvýšený obsah dusičnanů, v říčce ale nezaznamenali nedostatek kyslíku.

„Jde o zcela orientační měření a odborníci zatím neměli možnost vzorky podrobit analýze na případný obsah dalších látek a škodlivin. Bližší a konkretnější poznatky získají až při laboratorní analýze, na které budou pracovat v nočních hodinách," zdůraznil Haid.

Hasičské manévry

Hasiči přijali oznámení o hromadném úhynu ryb v Nezamyslicích po jedenácté hodině dopoledne.

„Na místo postupně vyrazili z Olomouckého kraje jednotky profesionálních hasičů z Kojetína a Prostějova a dobrovolní hasiči z Nezamyslic, ze Zlínského kraje profesionální hasiči z Kroměříže a z Jihomoravského kraje profesionální hasiči z Vyškova," přiblížila Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí profesionálních hasičů Olomouckého kraje.

Úhyn ryb v potoce Haná

Úhyn ryb v potoce Haná. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Nepříjemná podívaná

Markéta Králová z Nezamyslic slyšela sirény. „Šla jsem se podívat co se děje a viděla potok plný mrtvých ryb. Rybáři je už začali sbírat," uvedla. Všimla si, že na hladině plaval obrovitý mrtvý úhoř. „Měřili ho. Měl metr," zmínila se.

Na břehu potoka sledoval práce na likvidaci následků ekologické havárie i starosta Nezamyslic Jiří Doubrava.

„Vůbec jsem nevěděl, jak velké ryby v Hané žily," povzdechl si. Při práci pozoroval hasiče, policisty, pracovníky odboru životního prostředí, specialisty z vodárenské společnosti a sportovní rybáře. „Ohledně úhynu jsem hovořil i s veterináři," podotkl starosta.

Vybavil si, že před zhruba deseti roky již k úhynu ryb v Hané došlo. „Na Vyškovsku tehdy pustili do potoka nějakou látku," vybavil si Jiří Doubrava.

Mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková konstatovala, že specialisté nyní odebírají vzorky vody z toku nejen v Olomouckém kraji. „Pracují i ve Zlínském a Jihomoravském kraji," prohlásila.

Úhyn ryb v úterý zaznamenali na Prostějovsku v Němčicích nad Hanou, Nezamyslicích, Vrchoslavicích a Mořicích.